Boli de inimă, influențate de dieta bogată în carne roșie

Carnea roșie poate avea efecte asupra intestinului gros
Consumul frecvent de carne roșie este asociat cu bolile de inimă, potrivit unor cercetări recente, care au observat niveluri ridicate ale unei substanțe chimice generate de intestin, în urma consumării acestui aliment.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care au o dietă bogată în carne roșie au nivelurile de N-oxid de trimetilamină (TMAO) triple comparativ cu cei care au o dietă bogată în carne albă sau bazată în cea mai mare parte pe proteine din plante. Vestea bună este că întreruperea cărnii roșii duce la scăderea acestor niveluri de TMAO, prin urmare dieta poate inversa efectele.

TMAO este un produs secundar alimentar, format din bacterii intestinale în timpul digestiei și care este derivat în parte din nutrienți care sunt abundenți în carnea roșie. În timp ce nivelurile ridicate de grăsimi saturate din carnea roșie sunt cunoscute de mult că ar contribui la boala cardiacă - principala cauză a decesului în Statele Unite - un număr tot mai mare de studii au identificat TMAO ca un alt vinovat. Până în prezent, cercetătorii știau puține despre modul în care tiparele dietetice tipice influențează producția sau eliminarea TMAO.

Cum s-a desfășurat studiul

Constatările sugerează că măsurarea și direcționarea nivelurilor TMAO poate fi o nouă strategie promițătoare pentru individualizarea dietei și ajută la prevenirea bolilor de inimă. Cercetătorii au înrolat 113 bărbați și femei sănătoși într-un studiu clinic pentru a examina efectele proteinei dietetice - sub forma cărnii roșii, cărnii albe sau altor surse fără carne - asupra producției de TMAO.

Toți subiecții au fost plasați pe fiecare dietă timp de o lună în ordine aleatorie. Când au fost în dieta cu carne roșie, participanții au consumat aproximativ echivalentul a circa 225 grame de friptură zilnic sau două bucăți de carne de vită. După o lună, cercetătorii au descoperit că, în medie, nivelurile în sânge de TMAO la acești participanți s-a triplat, în comparație cu perioada în care aceștia au fost pe diete bogate în carne albă sau alte surse de proteine.

În timp ce toate dietele conțineau cantități egale de calorii, jumătate dintre participanți au primit versiuni bogate în grăsimi ale celor trei diete, iar cercetătorii au observat rezultate similare. Astfel, efectele sursei de proteine asupra nivelurilor de TMAO au fost independente de consumul de grăsimii. Oamenii de știință au mai descoperit cevași anume că aceste creșteri ale TMAO au fost reversibile. Atunci când subiecții și-au întrerupt dieta de carne roșie și au urmat o alimentație bogată în carne albă sau fără carne timp de încă o lună, nivelurile lor de TMAO au scăzut semnificativ.

Mecanismele prin care TMAO afectează bolile de inimă sunt complexe

Cercetările anterioare au arătat că TMAO mărește depozitele de colesterol în celulele peretelui arterei. Studiile efectuate de cercetători sugerează, de asemenea, că substanța chimică interacționează cu trombocitele - celulele sanguine care sunt responsabile de răspunsurile normale de coagulare - într-un mod care crește riscul evenimentelor legate de cheaguri, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Măsurarea TMAO este disponibilă în prezent sub forma unui test de sânge rapid și simplu.

,,Aceste constatări consolidează recomandările dietetice actuale, care încurajează oameni de toate vârstele să urmeze un plan de alimentație sănătoasă. Aceasta înseamnă să consume o varietate de alimente, inclusiv mai multe legume, fructe, cereale integrale, alimente cu conținut scăzut de grăsimi, lactate și surse de proteine pe bază de plante, cum ar fi fasole și mazăre", a declarat prof.dr. Charlotte Pratt, cercetător.


Profilul TMAO al fiecărei persoane diferit

,,Acest studiu arată pentru prima dată ce efect dramatic are schimbarea dietei asupra nivelurilor de TMAO, care este din ce în ce mai legat de bolile de inimă", a precizat prof.dr. Stanley L. Hazen, autor principal al studiului și șeful secțiunii de Cardiologie Preventivă & Reabilitare de la Clinica Cleveland.

Hazen a estimat că un sfert din americanii de vârstă mijlocie au niveluri ridicate de TMAO, care sunt agravate de consumul de carne roșie. Cu toate acestea, profilul TMAO al fiecărei persoane pare a fi diferit. Urmărind astfel acest marker chimic, s-ar putea face încă un pas spre utilizarea medicamentelor personalizate pentru combaterea bolilor de inimă, potrivit Eurekalert.org. Studiul a fost publicat, ieri 10 decembrie în Jurnalul European al Inimii, o publicație a Societății Europene de Cardiologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel