Boli cardiovasculare: factorii de risc îți afectează și memoria

Boli cardiovasculare
Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare precum fumatul, hipertensiunea, colesterolul, diabetul etc, cresc și alte riscuri ce privesc memoria. 

Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare (CVRF) sunt asociați cu declinul cognitiv accelerat în timpul perioadei de mjloc a vieții, potrivit unui studiu publicat pe 15 iulie în revista Neurologie
Kristine Yaffe, doctor în științe medicale, de la Universitatea din California din San Francisco și colegii ei au examinat asocierea dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare și declinul cognitiv al perioadei de mijloc al vieții la 2.675 de adulți de vârstă mijlocie albi și negri. Factorii de risc au fost măsurați inițial și au inclus hipertensiune, diabet, obezitate, colesterol ridicat și fumatul pentru 31, 11, 43, 9 și, respectiv, 15%. Testele cognitive de memorie, funcția executivă și viteza de procesare au fost analizate la începutul studiului, și apoi, cinci ani mai târziu.
Cercetătorii au descoperit că 5% dintre participanți au avut un declin cognitiv accelerat pe parcursul a cinci ani. După ajustarea multivariabilă, fumatul, hipertensiunea arterială și diabetul au fost asociate cu o probabilitate mai mare de declin accelerat, dar nu au fost observate aceleași rezultate pentru obezitate și colesterol ridicat.

Când sunt stratificate după rasă, rezultatele au fost similare. Cu un număr din ce în ce mai mare de facori de risc, probabilitatea declinului accelerat a crescut. Probabilitatea crescută de declin accelerat a fost, de asemenea, observată la cei cu un risc mai mare de boală coronariană .
"Adulții de vârstă mijlocie cu factori de risc de boli cardiovasculare, în special hipertensiune arterială, diabet și fumat, sau cei cu mai mult de un factor de risc, pot reprezenta subgrupuri critice pentru monitorizare și educaâie timpurie”, scriu autorii.

 

Vezi studiul aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel