Boala periferică a arterelor: se instalează pe nesimțite și nu este reversibilă

Circulația sângelui Foto: University College London
Boala periferică a arterelor se instalează pe nesimțite și nici nu realizezi că o ai până când este deja instalată. Din păcate, boala nu este reversibilă.

Durerea picioarelor în timp ce mergeți sau faceți alte activități ar putea fi un semn al bolii periferice a arterelor, spune un expert.

Boala periferică a arterelor (PAD) se dezvoltă în tăcere, îngustând vasele de sânge până când un deficit al furnizării de nutrienți și oxigen provoacă crampe și dureri la picioare, a explicat dr. Faisal Aziz, șeful chirurgiei vasculare la Penn State Health Milton S. Hershey Medical Center.

"Durerea la efort fizic este un semn clasic, distinctiv", a spus Aziz într-un comunicat de presă al statului Penn State. "Când devine foarte grav, poate forma răni pe picioare care nu se vindecă sau care provoacă înnegrirea piciorului sau a degetelor de la picioare".

Factorii de risc pentru boala arterei periferice includ vârsta și sexul. Bărbații și persoanele de peste 65 de ani sunt cel mai probabil să dezvolte afecțiunea. Alți factori de risc includ fumatul, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, diabetul necontrolat și bolile de inimă, notează medicalxpress.com.

Când ești predispus la boala periferică a arterelor 

Oricine are factori de risc și durere în picioare ar trebui să discute cu medicul, a recomandat Aziz. „Dacă nu faci exerciții fizice sau nu mergi suficient, nici nu vei ști că suferi de asta până nu va progresa în tăcere”, a spus el. "Majoritatea medicilor vă va recomanda, de asemenea, să mergeți mai mult pentru a ajuta afecțiunea, deoarece asta încurajează corpul dvs. să formeze alte vase în jurul blocajului."

Medicamentele care tratează factorii de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelul de colesterol și insulina pot fi de ajutor, însă boala periferică a arterei nu poate fi inversată după ce începe.

"Orice blocaje s-au produs nu vor dispărea decât dacă sunt stentate sau ocolite", a spus Aziz. Dar modificarea factorului de risc poate încetini evoluția bolii.

În cazurile în care mersul pe jos nu îmbunătățește starea, 70% până la 80% dintre pacienți pot fi ajutați cu proceduri minim invazive în care baloanele sau stenturile sunt plasate în vasele de sânge pentru a îmbunătăți circulația.

Cazurile mai grave pot necesita bypass chirurgical, unde sângele este redirecționat de la vasul deteriorat către unul bun din apropiere, a spus Aziz.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel