Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Boală necunoscută, alertă sanitară în Bolivia. Un doctor a murit, alte cinci persoane sunt în stare gravă
02 iul 2019 / 15:33
O boală necunoscută care a provocat moartea unui medic internist și a dus la îmbolnăvirea gravă a altor cinci persoane a activat protocoale sanitare în Bolivia, țară care a solicitat sprijinul internațional pentru a identifica originea acesteia, a anunțat luni ministrul bolivian sănătății Gabriela Montano.
Autoritățile din Bolivia sunt în alertă după ce un medic a murit din cauza unei boli necunoscute, și alte 5 persoane sunt internate. Foto: paginasiete.bo

Diagnosticul inițial arăta că ar putea fi vorba de o „boală virală", dar analizele anatomopatologice realizate pentru doctorul decedat și pentru ceilalți doi medici care se află, de ieri, la terapie intensivă „au exclus gripa și alte boli virale" cum ar fi febra dengue, a informat ministrul Sănătății din Bolivia, Gabriela Montano.

Astăzi, însă, scrie publicația boliviană paginasiete.bo, pe lângă cei doi doctori care sunt de ieri la Terapie Intensivă au mai fost internate alte trei persoane cu aceleași simptome, ceea ce ridică numărul celor suspectați că au contactat boala necunoscută la 5.

Mai multe boli virale, excluse

„Cei doi doctori (de la Terapie Intensivă, n.r.) sunt probabil purtători ai acestei boli necunoscute, deoarece gripa, dengue, chikungunya și alți agenți etiologici au fost excluși, iar celelalte trei cazuri sunt suspecte, deoarece bolile pe care tocmai le-am menționat nu au fost excluse la ei. Doi dintre acești pacienți nu sunt personal medical – unul, o femeie, a avut însă contact cu unul dintre medicii bolnavi", a spus Montano.

Ministerul Sănătății a anunțat că un specialist în boli infecțioase din Brazilia a sosit ieri la La Paz pentru a lua parte la tratamentul celor doi doctori confirmați și al celor trei pacienți suspectați că au contactat boala necunoscută. Ministerul a anunțat, de asemenea, că toți acești cinci pacienți sunt internați în Caja Petrolera de Salud și în Spitalul Obrero, sub măsuri stricte de securitate.

Experții de la Societatea de Boli Infecțioase din Bolivia a anunțat că trebuie considerat „caz suspicios" orice persoană care vine din zona endemică sau care a avut contact cu bolnavii și prezintă simptomele: cefalee, dureri musculare, dureri abdominale, în plus față de leucopenie (scăderea numărului de celule albe din sânge) și trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite din hemogramă).

Specialiști internaționali chemați să ajute

Pentru a elucida originea bolii, un specialist brazilian în boli contagioase și doi alți specialiști de la CDC, din Atlanta, Statele Unite, au fost solicitați să asiste autoritățile boliviene, a declarat Montano, pentru rețeaua de televiziune Uno.

Oficialul a mai spus că nu se poate vorbi în acest moment de o „urgență epidemiologică", iar șeful delegației Organizației Panamaniene a Sănătății (PAHO) din Bolivia, Alfonso Tenorio, a cerut să fie urmate „cu calm" protocoalele pentru astfel de cazuri.

Bolivia are „personal și echipe complet instruite pentru a diagnostica, trata, manageria clinic și controla epidemiologic astfel de cazuri", a declarat Tenorio, la o conferință de presă.

Ca parte a acestor protocoale, Ministerul Sănătății din Bolivia a dispus utilizarea obligatorie a măștilor și a mănușilor chirurgicale în spitalele locale.
La sfârșitul anului trecut, Caranavi, zona semitropicală din nord-estulul La Paz, unde a fost infectat doctorul decedat, a raportat un focar de febră dengue care a dus la moartea a cinci persoane.

Pacientul zero

Prima victimă a bolii necunoscute - considerată de autorități ca fiind pacientul zero (adică cel de la care pornește boala, primul infectat) a fost medicul internit Ximena Cuéllar, care a decedat pe 5 iunie, la Caranavi. Directorul tehnic al Departametului de sănătate din La Paz, Ramón Cordero, a declarat inițial că internistul ar fi murit din cauza unui virus necunoscut care a fost „cu siguranță" contactat de șoarecii și șobolanii dintr-o zonă rurală din Caranavi.

Specialistul a spus că regiunea Caranavi este recunoscută ca o zonă endemică epidemiologică pentru anumite boli. „Când cineva intră pe teritoriul rozătoarelor, este în același âloc cu virusul și vectorul. Este expus riscului, cu siguranță că asta s-a întâmplat", a adăugat el.

Autoritățile au trimis probe de laborator de la internist și cei doi medici bolnavi, la trei laboratoare, inclusiv la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), din Atlanta (Statele Unite), ale cărui rezultate vor veni într-o săptămână și jumătate. Alte eșantioane au fost trimise la Centrul Național pentru Bolile Tropice (Cenetrop) din Santa Cruz și la Institutul Național al Laboratoarelor de Sănătate (Inlasa) din La Paz. Rezultatele vor fi publicate în 48 de ore.


Ştiri Recomandate

Produse din fermele afectate de gripă aviară din Ungaria au ajuns și în România
Substanţele chimice periculoase din tatuaje şi machiajul permanent, restricționate de UE
Narghileaua, mai dăunătoare decât țigara: 11 secunde pentru a forma cheaguri de sânge
A murit cel mai scund bărbat de pe planetă
Alertă în Thailanda: al doilea deces din cauza virusului misterios
Tânără, obligată să facă un test de sarcină înainte de îmbarcarea în avion
Și-a ucis soțul, folosind picături oftalmice
Gripa aviară cu virus înalt patogen, focar în România. Iată cum vă protejați
OMS: Ameninţarea rezistenţei la antimicrobiene nu a fost niciodată mai iminentă
Linie suplimentară de gardă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
Stângaci sau dreptaci? Cine stabilește asta
Topul celor mai sănătoase țări din lume. 10 destinații bune pentru inimă
170 de persoane s-au infectat cu norovirus, epidemie într-un parc național. Simptomele infecției
Trichineloză, 9 cazuri în Alba. Cum se manifestă boala și ce simptome are
Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Sorina Pintea, despre blocarea Acordului cu Banca Mondială: Sper să fie doar o amânare
Spitalul Militar: 68 de transplanturi de cornee şi 7 de ţesut osos, efectuate anul trecut
Turmericul, cât de eficient este în tratarea cancerului
De ce oamenii îmbătrânesc diferit? Afecțiunile care ne fură tinerețea
Iaşi: Actualul rector al UMF a primit încă un mandat în urma unui scrutin de vot
Un al doilea pacient a murit în China de pneumonie virală
Dieta mediteraneană: 12 motive pentru care să o încerci
Alzheimer sau doar semne de îmbătrânire? Cele mai comune semne
Alegerile pentru Senatul UMF Carol Davila: Primul tur nevalidat din lipsă de cvorum
Laptele care-ți lungește viața cu peste 4 ani! Studiu
Deputatul dr Florin Buicu, ales în Senatul UMFST Târgu Mureș
Septicemie, afecțiunea vinovată de o cincime din decese la nivel mondial
Vaccinarea antiHPV, plan de acțiune. Campania Ministerului Sănătății, extinsă
Acordul cu Banca Mondială blocat de Guvernul Orban, la cererea ministrului Sănătăți
De ce oamenii îmbătrânesc diferit. Patru tipuri distincte de îmbătrânire
Boala ficatului gras: unu din cinci tineri suferă de afecțiunea care duce la ciroză
Legea care ar fi dat dreptul fiecărui cetățean să devină donator de organe
Comentarii