Boală gravă de inimă, fatală tinerei dansatoare. A trăit cu ea fără să știe

Infarctul miocardic vine cu simptome destul de evidente
Tânăra care s-a prăbuşit în faţa a sute de profesori şi elevi, în timp ce dansa pe scena unui bal al bobocilor, decedând ulterior, se pare ca suferea de o malformație de care nu știa.

Din primele cercetări, se pare că Diana Jivan avea o malformație congenitală la inimă, de care nici nu știa, dar care i-a adus sfârșitul.

Probabil că ai auzit acest termen sau ai întâlnit persoane care sufereau de această malformație. Însă, în ce constă malformația congenitală la inimă?

Termenul de cardiopatii congenitale (CC) se referă la malformațiile cardiovasculare apărute în etape diferite în timpul vieții intra-uterine, diagnosticate fie în acel stadiu, fie imediat după naștere.

Malformație congenitală la inimă - cauze

Cardiopatiile congenitale pot fi consecința unei opriri sau a unei mutații în dezvoltarea normală a aparatului cardiovascular. În majoritatea cazurilor, nu se cunosc cauzele care determină apariția acestor afecțiuni, dar se acceptă existența unei predispoziţii ereditare în declanşarea CC, potrivit spitalulmonza.ro.

De asemenea, se acceptă o multitudine de factori favorizanți care intervin în anumite etape ale sarcinii, izolați sau în asociere cu determinări genetice (în cadrul anumitor sindroame genetice: Down, Williams etc.), și anume: toxici (alcool, droguri, mediu), stres, medicamentoși, infecțioși (virusul rubeolei) sau boli ale mamei.

Malformație congenitală la inimă - frecvență

Este dovedit faptul că malformațiile cardiace congenitale (MCC) reprezintă în jur de 1% din totalul naşterilor. Statistic, în România se înregistrează anual aproximativ 1000-1500 de cazuri de copii cu CC. La un calcul simplu, pentru a acoperi în totalitate această cifră, ar fi ideal să existe cel puțin cinci centre specializate de chirurgie și cardiologie pediatrică, în care să se efectueze aproximativ 200 de intervenții chirurgicale și/sau intervenționale pe an.

Indicația momentului operator și conduita terapeutică

Bolile cardiace congenitale pot fi izolate sau asociate altor malformații extracardiace. Complexitatea și severitatea anomaliilor cardiace congenitale este diferită, unele impun abordare chirurgicală în primele ore sau zile de viață și sunt considerate urgențe chirurgicale, în timp ce altele necesită monitorizare și amânarea intervenției chirurgicale până la momentul considerat optim pentru pacient.

Malformație congenitală la inimă - tratament

Există două categorii principale de intervenții chirurgicale:

În primul rând, este corecția completă, totală, care se adresează majorității MCC. Aceasta, efectuată la timp, corect și cu indicații precise, aduce beneficii maxime. În consecință, pacientul este considerat complet vindecat chirurgical, cu o evoluție ulterioară precoce și la distanță normală, asemănătoare cu a unui copil sănătos de aceeași vârstă, perfect restabilit într-un regim de viață obișnuit.

A doua categorie este reprezentată de intervențiile paliative (intermediare sau soluții de moment), care la rândul lor pot fi etape pregătitoare pentru o viitoare corecție totală (situația optimă). Pentru un număr relativ mic de CC, dar de complexitate mare, ele reprezintă, din păcate, singura opțiune chirurgicală. La acești pacienți, leziunile anatomice cardiace sunt atât de severe, încât nu vor beneficia vreodată de o corecție fiziologică. Scopul lor este de a ameliora și de a îmbunătăți temporar condiția cardiovasculară a copilului.

Fiecare MCC trebuie considerată ca o entitate aparte. Momentul operator este specific și precis, iar indicația chirurgicală este stabilită de echipa formată din chirurg și anestezist, pe baza diagnosticului susținut de cardiologul pediatru. Complexitatea afecțiunii, vârsta sau greutatea mică nu reprezintă contraindicații operatorii.

VEZI SI Dansatoare de 33 de ani, moarte fulgerătoare. Inima ei s-a oprit și a repornit de mai multe ori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel