Trei factori de risc majori duc la...
Odată cu vara vine și sezonul bolii diareice acute, boală ce este determinată de microbi, viruși și paraziți. Este o afecțiune infecțioasă, cu transmitere digestivă prin alimente și apă.
Transmiterea bolii diareice acute se face prin intermediul mâinilor murdare, a apei provenite din surse nesigure, a fructelor și legumelor nespălate sau incorect spălate, a alimentelor pregătite și păstrate în condiții neigienice, a alimentelor contaminate, a vectorilor (muște, gândaci, rozătoare).
Cum se spală corect căpșunile. Greșeala pe care mulți o fac
Această afecțiune debutează, de obicei brusc, cu scaune frecvente semiapoase sau apoase, febră, vărsături, dureri abdominale (crampe, colici).
Datorită pierderilor de apă și minerale, prin scaune și vărsături, apar amețelile, o stare de slăbiciune marcată, dureri de cap și oboseală accentuată.
Boala diareică acută se poate preveni foarte ușor, de fiecare în parte, prin respectarea cu strictețe a normelor de igienă, atât personală, cât și alimentară.
”Spălat și atenție la ce băgăm în gură. Totul să fie proaspăt, curat. Nu mâncăm steril, dar cumva să nu mâncăm lucruri expirate, cu date depășite sau care au stat în condiții improprii.
Iar copiilor nu le dați mâncare gătită de mai mult de trei zile. Sunt mult mai perisabile, chiar dacă le păstrăm la frigider”, ne-a declarat în exclusivitate dr. Valentina Boantă, medic specialist Medicină de familie Sanador, legat de măsurile de prevenire a bolii diareice acute.
De asemenea, a ținut să precizeze medicul, ”măsurile de igienă, care nu trebuie să fie uitate sau neglijate”, iar alimentele să fie ”proaspete, de bună calitate, spălate, pregătite corespunzător, păstrate în condiții bune. Atenție la dulciurile din magazine, la biscuții cu creme”, a mai spus dr. Valentina Boantă.
O consultație la medicul gastroenterolog sau la cel infecționist vă va ajuta să descoperiți care era cauza exactă ce a dus la apariția diareii, printr-o serie de analize, printre care analize la sânge și examenul coproparazitologic, în cazul copiilor, precum și o endoscopie digestivă superioară și colonoscopie, în cazul adulților.
În ceea ce privește tratarea bolii diareice acute, aceasta se remite de la sine fără un tratament specific, printr-o dietă echilibrată, cu luarea măsurilor igienice necesare.
Astfel, la domiciliu, pentru ameliorarea semnelor și simptomelor., pacientul trebuie să bea multe lichide, să evite cafeaua și băuturilor alcoolice, să mănânce alimente precum pâine prăjită, biscuiți, orez, carne de pui fiartă și să evite alimentele cu grăsimi, produsele lactate sau mâncarea condimentată.
Tratamentul diareii acute cu medicamente este util, putând fi utilizat la recomandarea medicului, atunci când nu aveți febră, iar scaunul nu este cu sânge.
Antidiareicele, antibioticele, antispasticele și probioticele ameliorează simptomele, scăzând frecvența numărului de scaune.
Este important de menționat că tratamentul cu antispastice sau antidiareice (în special loperamidă) nu este indicat în diareea infecțioasă.
Antibioticele nu sunt necesare în mod obișnuit, se administrează doar la recomandarea medicului.
Probioticele pot restabili flora tractului intestinal, iar sărurile de rehidratare pot preveni deshidratarea.
Vezi și: Bolile din copilărie cu impact la maturitate. Medic: Scad riscul de a suferi de alergii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...