Boala cruntă care te face să vomiți chiar și de 100 ori pe zi

Vărsăturile ciclice sunt o afecțiune cronică, a cărei cauză nu se cunoaște cu exactitate, ce apare la copil, dar și la adult. Acestea sunt caracterizate prin episoade recurente, stereotipe de vărsături care apar fie foarte dimineață (orele 2.00 – 4.00), fie imediat după trezire (6.00 – 8.00).

Episoadele pot apărea cel mai frecvent în jurul vârstei de 5 ani, dar și la nou născut, fetițele fiind mai afectate decât băieții.

Factori ce pot declanșa vărsături ciclice:

- unele alimente (ciocolată, brânză, glutamatul conținut în diverse preparate);
- emoții pozitive, mai frecvent decât cele negative;
- absența somnului;
- menstruația
- răul de mișcare;
- episoadele de alergie.

Diagnosticarea în caz de vărsături ciclice:

Cel mai frecvent poate fi vorba de o afecțiune gastrointestinală (apendicită cronică, gastrită, reflux gastroesofagian, litiază biliară, colită), dar poate fi vorba și de o boală renală (litiază, infecție), metabolică, endocrină (diabet zaharat), intoxicație cu droguri, sarcină.

Un loc aparte îl ocupă afecțiunile neurologice, pe primul loc situându-se tumorile cerebrale, din punct de vedere al gravității, care se pot însoți de dureri de cap, vărsături nocturne.

De asemenea, există o legătură strânsă între migrena abdominală și sindromul de vărsături ciclice, deoarece simptomele se suprapun, iar diagnosticul diferențial este greu de făcut.

Sindrom de vărsături ciclice - afecțiune ereditară

82% dintre copii cu vărsături ciclice au istoric familial de migrenă, iar 28% vor avea în viitor migrenă. Aceste date subliniază importanța factorului genetic în acest sindrom.

În cazuri extreme, afecțiunea poate provoca vărsături de până la 100 de ori pe zi, iar netratată, poate fi mortală.

Este și cazul unui consultant englez, pe nume Rebecca Griffiths, care, potrivit Daily Mail, ajunsese să sufere foarte rău din cauza acestui sindrom.

Calvarul Rebeccăi a început acum cinci ani, cu episoade de vărsături incontrolabile, afecțiune care a obligat-o să renunțe la viața socială și profesională. Tot ce făcea era să stea pe o canapea și să vomite.

Treptat, starea ei de sănătate s-a înrăutățit, încât mama ei s-a temut de ce este mai rău.

"Nu pot să mănânc, nu pot bea, eu practic stau doar pe canapea, cu o pătură și un bol în fața mea. Asta a fost viața mea, în fiecare zi pentru ultimii cinci ani", a declarat Rebecca Griffiths pentru Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel