Boala cronică de rinichi, crește numărul cazurilor

Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay
În timp ce numărul deceselor prin boli de inimă și cancer scade, numărul deceselor cauzate de boala cronică de rinichi este în creștere, în special în rândul adulților tineri, constată un nou studiu. Specialiștii spun că se confruntă cu o epidemie tăcută a bolii cronice de rinichi.

Decesele cauzate de cancer și de bolile cardiovasculare au scăzut în rândul americanilor, datorită progreselor în tratament. Dar nu s-au observat progrese majore în tratamentul bolii renale în ultimele două decenii.
Boala cronică de rinichi a crescut în SUA în ultimii 15 ani, printre cei cu vârsta cuprinsă între 20 și 54 ani, un grup în care condiția a fost neobișnuită, după cum au remarcat cercetătorii.

În general, decesele din SUA cauzate de boala renală au crescut cu 58% - de la aproximativ 52.100 în 2002 la 82.500 în 2016. Oamenii de știință suspectează că această creștere se datorează cel putin parțial dietei cu conținut ridicat de zahăr și sare, dar și epidemiei obezității. Regimurile nesănătoase cresc toxinele pe care rinichii trebuie să le îndepărteze, ceea ce poate explica faptul că organele sunt epuizate. Creșterea bolii renale cronice variază în funcție de stat, conform unui studiu, dupăcum arată MedicineNet.com.

Toate statele au înregistrat rate de creștere, dar acestea sunt semnificativ mai mari în locurile cu cele mai mari rate de obezitate precum Alabama, Georgia, Louisiana, Mississippi și Virginia de Vest. Pentru studiu, medicul Al-Aly și colegii săi au folosit baza de date Global Burden of Disease, care oferă informații despre 350 de boli și leziuni pe vârste și sex, precum și peste 80 de factori de risc ai bolii în Statele Unite și în alte țări.

Cercetătorii au descoperit că ratele bolii cronice ale rinichiului cresc mai rapid decât ratele tuturor bolilor neinfecțioase, inclusiv bolilor cardiovasculare, cancerului, cirozei, bolilor pulmonare cronice, problemelor mentale și bolilor cerebrale. Decesele cauzate de boala cronică de rinichi la adulții mai tineri sunt încă rare, dar ele sunt în creștere, au constatat cercetătorii. Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 54 de ani, probabilitatea decesului datorată bolii cronice de rinichi a crescut cu aproape 27%, de la 100 de decese la 100.000 de persoane în 2002 la 125 de decese la 100.000 în 2016.

,,Din păcate, boala cronică de rinichi este cunoscută ca o "epidemie tăcută", deoarece mulți oameni nu-și dau seama că o au până când boala se află într-un stadiu avansat. Este vorba în special de faptul că boala cronică de rinichi devine din ce în ce mai frecventă la tineri", a declarat Al-Aly într-un comunicat de presă al Universității", a spus dr. Ziyad Al-Aly, autorul studiului, nefrolog și profesor asistent de medicină la Universitatea de Medicină din St. Louis.

Află care sunt simptomele bolii aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel