Acest tratament învinge cancerul și...
Boala cronică ce se poate vindeca aproape 100% este frecventă. Este vorba de hepatita C. Hepatita C este o infecție virală care provoacă inflamația ficatului, ducând uneori la afecțiuni hepatice grave. Virusul hepatitei C (VHC) se răspândește prin intermediul sângelui contaminat.
Până de curând, tratamentul hepatitei C necesita injecții săptămânale și medicamente orale pe care multe persoane infectate cu VHC nu le puteau lua din cauza altor probleme de sănătate sau a unor efecte secundare inacceptabile.
Acest lucru se schimbă. În prezent, VHC cronică este de obicei vindecabilă cu medicamente orale administrate în fiecare zi timp de două până la șase luni.
Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre persoanele cu VHC nu știu că sunt infectate, în principal pentru că nu au simptome, care pot dura zeci de ani până să apară.
Prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroentorologie și hepatologie, a explicat care sunt terapiile cu ajutorul cărora se vindecă hepatita C.
Vezi și: Cum să te calmezi rapid și să scapi de instabilitatea emoțională, de nervi și agitație
”Virusul C și tratamentul lui este case solved (caz rezolvat - n.r.). Din punct de vedere al inovației terapeutice nu se poate obține mai mult decât atât.
Din 2015-2016, de când avem posibilitatea regimurilor antivirale orale, fără interferon, ribavirină, zeci de mii de pacienți au fost tratați în România. Reușim acum să tratăm în 2-3 luni un pacient cu o bulină, maxim două buline pe zi, excepțional tolerate, cu o simplitate formidabilă în administare și obținem o rată de vindecare a virusului hepatitic C de 99%, în România.
Este prima afecțiune cronică infecțioasă care se poate vindeca. Rarisim ni se întâmplă să avem pacienți care nu răspund la tratament sau care recidivează.
În această problemă, din punct de vedere al inovației terapeutice nu putem aștepta mai mult. Terapiile pe care le avem, accesul la terapie, simplificarea protocoalelor își spun cuvântul.
Problema majoră în hepatita C este una de sănătate publică. 80% din aceste persoane nu știu că sunt infectate. Hepatita C îi lasă să trăiască fericiți două-trei decade de viață până ajung în stadiu de ciroză. Ceea ce trebuie să facem acum este un screening activ pentru detecția acestor virusuri.
Sunt campanii mari, avem un program european, se numește Livero2 care a testat în sudul țării și în nordul țării câte 120.000 de persoane vulnerabile. Am testat peste sfert de milion și ceea ce s-a observat prelavența virusului C în România a scăzut dramatic, de la 3, ceea ce ne situa pe locul 1 în Europan, avem 0,8 - 0,9 în momentul acesta.
În hepatita C avem o boală vindecabilă. Virusul C nu este integrat în genomul gazdei, poate fi complet eradicată”, a spus prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroentorologie și hepatologie în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
”Cât timp recomandați monitorizarea acestor pacienți după ce s-au vindecat, după ce nu mai au virusul, dar totuși există un risc de a dezvolta ulterior hepatocarcinom”, a întrebat prof. univ. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.
”Chiar dacă vindecăm virusul, stadiul de boală rămâne, iar riscul de hepatocarcinom este asociat cu stadiul de boală, cu ciroza hepatică și cu stadii subcirotice. Acești pacienți rămân în monitorizare, chiar după vindecare și chiar dacă gradul de fibroză scade. El trebuie inclus în programul de monitorizare ca pentru ciroză, adică chemat de specialistul gastroenterolog la fiecare 6 luni de zile, efectuată o ecografie atentă, cu echipamente bune pentru detecția potențialilor noduli de hepatocarcinom.
Toți acești pacienți rămân în grija gastroenterologului. Trimitem înapoi la medicul de familie numai bolnavii cu formă ușoară. Mulți dintre pacienții care nu vin la control, ajung, dintr-o dată cu hepatocarcinom”, a mai completat prof. dr. Liana Gheorghe.
Infecția pe termen lung cu virusul hepatitei C este cunoscută sub numele de hepatită cronică C. Hepatita cronică C este, de obicei, o infecție ”tăcută” timp de mulți ani, până când virusul afectează ficatul suficient de mult pentru a provoca semnele și simptomele bolii hepatice.
Semnele și simptomele includ:
- Sângerare ușoară
- Vânătăi cu ușurință
- Oboseală
- Pofta de mâncare slabă
- Decolorarea galbenă a pielii și a ochilor (icter)
- Urină de culoare închisă
- Mâncărimi ale pielii
- Acumularea de lichid în abdomen (ascită)
- Umflături la nivelul picioarelor
- Pierdere în greutate
- Confuzie, somnolență și dificultăți de vorbire (encefalopatie hepatică)
- Vase de sânge în formă de păianjen pe piele (angioame de păianjen)
Fiecare infecție cronică cu hepatita C începe cu o fază acută. Hepatita C acută rămâne de obicei nediagnosticată, deoarece rareori provoacă simptome. Atunci când sunt prezente semne și simptome, acestea pot include icter, alături de oboseală, greață, febră și dureri musculare. Simptomele acute apar la una până la trei luni de la expunerea la virus și durează între două săptămâni și trei luni.
Infecția acută cu hepatita C nu devine întotdeauna cronică. Unii oameni elimină VHC din organismul lor după faza acută, un rezultat cunoscut sub numele de clearance viral spontan. În studiile efectuate pe persoane diagnosticate cu VHC acută, ratele de eliminare virală spontană au variat între 15% și 25%. De asemenea, hepatita acută C răspunde bine la terapia antivirală, notează Mayo Clinic.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...