Multitasking-ul poate părea eficient,...
Un studiu sugerează că a avea un câine de companie sau o familie numeroasă la începutul vieții poate proteja împotriva bolii Crohn, o boală inflamatorie intestinală. Cercetarea a constatat că persoanele care au avut un câine în copilărie erau mai puțin susceptibile de a avea o permeabilitate intestinală crescută, un indicator timpuriu al bolii Crohn.
Studiul a constatat, de asemenea, că deținerea unui câine și o familie mai numeroasă au fost asociate cu modificări ale compoziției microbiomului intestinal sau ale permeabilității intestinale, care ar putea influența riscul de boală Crohn.
Constatările sugerează că factorii de mediu sunt asociați cu riscul de apariție a bolii Crohn, oferind noi ținte pentru studiile menite să reducă riscul de apariție a bolii.
Boala Crohn este o afecțiune cronică care afectează aproximativ 10 milioane de oameni la nivel mondial, caracterizată prin inflamarea tractului digestiv. Genetica și factorii de mediu contribuie la această afecțiune, membrii familiei persoanelor care suferă de boala Crohn având un risc crescut.
Expunerea timpurie la regimul alimentar, la animalele de companie și la condițiile sanitare poate afecta, de asemenea, riscul. Cercetătorii au examinat asocierea dintre factorii de risc de mediu și incidența bolii Crohn.
Printre indicatorii timpurii ai bolii Crohn se numără inflamația de grad scăzut, permeabilitatea intestinală crescută și modificările în compoziția microbiomului intestinal. Studiul a evaluat, de asemenea, asocierea dintre factorii de mediu și acești biomarkeri pentru a înțelege mai bine modul în care acești factori ar putea influența riscul de boală Crohn.
Foto: Freepik
Un studiu la care au participat 4.289 de rude de gradul I ale pacienților cu boala Crohn înscriși în proiectul Crohn's and Colitis Canada Genetic, Environmental, Microbial (CCC-GEM) a avut ca scop identificarea potențialilor factori declanșatori ai bolii Crohn.
Cercetătorii au evaluat expunerea acestora la opt factori de risc de mediu, inclusiv mărimea familiei, locuirea la o fermă, consumul de lapte nepasteurizat, existența mai multor băi și locuirea cu un animal de companie.
După o perioadă de urmărire de cinci ani și jumătate, 86 de participanți au dezvoltat boala Crohn. Studiul a urmărit să identifice potențiali factori declanșatori ai bolii Crohn.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au locuit cu un câine între vârsta de 2 și 4 ani prezentau un risc mai scăzut de boală Crohn. Acest lucru s-ar putea datora faptului că proprietarii de câini ies mai des afară cu animalele lor de companie sau locuiesc în zone cu mai mult spațiu verde, care s-a dovedit a proteja împotriva bolii Crohn.
Viața cu un câine la orice vârstă a fost, de asemenea, asociată cu permeabilitatea intestinală tipică, iar proprietarii de câini au prezentat diferențe în compoziția microbiomului intestinal comparativ cu cei care nu dețineau un câine.
Trăind cu o familie mai numeroasă în primul an de viață a fost, de asemenea, mai puțin probabil să se dezvolte boala Crohn. Viața într-o familie mai numeroasă a fost asociată cu modificări în compoziția microbiomului intestinal mai târziu în viață. Mecanismele potențiale pentru aceste rezultate pot fi legate de ipoteza igienei, care sugerează că lipsa expunerii la microbi în primii ani de viață poate duce la dereglarea sistemului imunitar mai târziu.
Un studiu a descoperit o corelație între a avea un câine sau o familie mai numeroasă și riscul de a dezvolta boala Crohn, dar nu oferă o explicație mecanică. Dr. Jean-Frederic Colombel, profesor de medicină la Mount Sinai Medical Center, a susținut că utilizarea unui chestionar pentru a evalua factorii de risc ar putea duce la o părtinire cognitivă.
Dr. Ashwin Ananthakrishnan, profesor asociat la Massachusetts General Hospital, a declarat că nu se știe dacă aceste rezultate se extind la colita ulcerativă, un alt tip major de boală inflamatorie intestinală. Sunt necesare mai multe lucrări pentru a examina alte mecanisme biologice și specificitatea asocierii lor cu boala Crohn sau colita ulcerativă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...