Boala CIUDATĂ pe care o poți lua de la PISICA ta, fără să știi: Un parazit VICLEAN te face mai... atrăgător

boala ciudata pe care o poti lua de la pisica - Foto: Pexels @Cats Coming
Un nou studiu a scos la iveală o afecțiune ciudată pe care pisicile le-o dau oamenilor. Ce este și cum se manifestă.

Toxoplasma gondii este un parazit protozoar care provoacă boala infecțioasă toxoplasmoza. Oamenii de știință au fotografiat persoane care au fost sau nu infectate cu parazitul. S-a considerat că persoanele infectate păreau "mai sănătoase și mai atractive. Parazitul ne poate manipula pentru a ne face mai dezirabili, ajutând la transmitere, susțin oamenii de știință.

În timp ce, de obicei, bolile ne fac să ne simțim mai rău, un parazit viclean îi face pe purtătorii săi să fie mai atrăgători din punct de vedere fizic, susține un nou studiu.  

În cadrul experimentelor, voluntarii au privit fotografii ale unor persoane care fuseseră sau nu infectate cu Toxoplasma gondii, parazitul care provoacă toxoplasmoza.

Parazitul se răspândește prin expunerea la fecale de pisici infectate, precum și prin alimente contaminate sau prin contact sexual cu o persoană infectată.

Diferența dintre femei și bărbați

 

Autorii studiului au constatat că bărbații și femeile infectați au fost apreciați ca fiind "mai sănătoși și mai atractivi" decât cei care nu sunt purtători ai parazitului. 

Este probabil ca inteligentul parazit să ne manipuleze cumva înfățișarea pentru a ne face mai dezirabili din punct de vedere sexual, ceea ce, la rândul său, crește riscul de a fi transmis altor oameni, deși cercetătorii nu știu exact cum. 

Studiul a fost condus de Javier Borráz-León, biolog la Universitatea din Turku, Finlanda, și a fost publicat în PeerJ.

'Rezultatele noastre sugerează că unii paraziți cu transmitere sexuală, cum ar fi T. gondii, pot produce schimbări în aspectul și comportamentul gazdei umane', spun cei din echipă.

'Acest lucru se face fie ca un produs secundar al infecției, fie ca rezultat al manipulării parazitului pentru a crește răspândirea sa la noi gazde'.     

Toxoplasmoza acută la adulți a fost deja asociată cu simptome psihiatrice, cum ar fi iluzii și halucinații. 

Toxoplasmoza le spulberă șoarecilor teama de pisici

La șoareci, toxoplasmoza a fost, de asemenea, asociată cu pierderea fricii de pisici - o manipulare inteligentă a parazitului T. gondii pentru a crește probabilitatea de transmitere prin intermediul ingerării de către felină. 

Un alt studiu a arătat că șobolanii masculi infectați cu T. gondii au fost preferați ca parteneri sexuali de către șobolanii femele neinfectați.

Pentru acest nou studiu, experții au comparat 35 de bărbați și femei infectați cu T. gondii și 178 de bărbați și femei care nu aveau acest parazit.

Pe lângă faptul că li s-au făcut fotografii, au fost luate diverse măsuri pentru a determina starea lor generală de sănătate, inclusiv indicele de masă corporală (IMC) și forța de prindere a mâinilor. 

Alte date colectate au inclus numărul de afecțiuni minore, atractivitatea autopercepută și numărul de parteneri sexuali. 

Cum sunt afectați bărbații și ce este TOXOPLASMA GONDII - citește mai departe pe SPECTACOLA.RO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel