Boala care te poate ucide și nici nu știi că o ai. Prof. dr. Alexandru Rafila: Reprezintă principala cauză de morbiditate și mortalitate

cardiomiopatia - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Această boală te poate ucide fără ca măcar să știi că suferi de ea. Simptomele sunt mai mult decât banale, ușor e trecut cu vederea.

În cadrul unei dezbateri organizate de DC Media Group sub titlul "Pompează Viață #CardiomiopatiaContează", prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a subliniat importanța conștientizării și gestionării adecvate a cardiomiopatiei, subliniind că această afecțiune reprezintă o problemă gravă de sănătate publică. Profesorul Rafila a evidențiat că, deși hipertensiunea arterială este foarte răspândită și beneficiază de programe de screening la medicul de familie, nu poate fi comparată în frecvență cu cardiomiopatia.

"Acest subiect al patologiei cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate și mortalitate. Varietatea bolilor cardiovasculare este foarte mare. Impactul asupra sănătății publice global, dar și sectorial este important. Nu cred că hipertensiunea arterială care este foarte frecventă și beneficiază de programe de screening la medicul de familie poate fi comparată ca și frecvență cu cardiomiopatia.

Și cardiomiopatia nediagnosticată are consecințe serioase asupra sănătății indivizilor și poate fi considerată o problemă de sănătate publică", a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul dezbaterii DC Media Group - "Pompează Viață #CardiomiopatiaContează".

Vezi și: 2 strategii de sănătate, uitate în sertar timp de 13, respectiv 6 ani. Dr. Laszlo Attila: 60.000 de AVC și 300.000 de cazuri de boli cardiovasculare pe AN și noi stăm și nu facem nimic

Cardiomiopatia, ce este

Cardiomiopatia - FOTO: Freepik@kjpageter

Cardiomiopatia este o afecțiune a mușchiului inimii (miocardului), care poate afecta capacitatea inimii de a pompa eficient sângele în corp. Există mai multe tipuri de cardiomiopatie, iar simptomele pot varia în funcție de tipul și severitatea afecțiunii. Cele mai comune tipuri de cardiomiopatie includ:

Cardiomiopatia dilatativă: În această formă, camera inimii devine dilatată și slăbită, ceea ce duce la o funcționare ineficientă a inimii.

Cardiomiopatia hipertrofică: În acest caz, mușchiul inimii devine anormal de gros, ceea ce poate îngreuna pomparea sângelui și poate duce la alte complicații, cum ar fi blocurile de conductibilitate și aritmii.

Cardiomiopatia restrictivă: Această formă implică rigiditatea mușchiului inimii, ceea ce împiedică umplerea inimii cu sânge în mod corespunzător și poate duce la o funcționare inadecvată a inimii.

Cardiomiopatia aritmogenică dreapta: Acest tip este caracterizat prin înlocuirea progresivă a țesutului muscular normal al inimii cu țesut cicatricial și gras, ceea ce poate duce la aritmii grave și, uneori, la insuficiență cardiacă.

Vezi și: Cum deosebești rujeola de alte boli ale copilăriei. Dr. Carmen Dorobăț: Febra cu pete pe piele înseamnă că părinții trebuie să își ducă copiii la camera de gardă!

Cardiomiopatia, simptome

Simptomele comune ale cardiomiopatiei pot include oboseală, dificultăți de respirație, umflarea picioarelor și a abdomenului, palpitații și în unele cazuri, chiar senzația de leșin. Tratamentul pentru cardiomiopatie depinde de tipul și severitatea afecțiunii și poate include medicamente, intervenții chirurgicale sau alte proceduri pentru a controla simptomele și a îmbunătăți funcția cardiacă.

Este important ca persoanele cu simptome de cardiomiopatie să caute îngrijire medicală adecvată pentru evaluare și management.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel