Boala care ne scurtează viața. DR Florin Turcu, AVERTISMENT: „Prevalența ei s-a dublat în 25 de ani”
17 feb, 16:04

Obezitate
EXCLUSIV
Dr Florin Turcu, medic primar Chirurgie generală, spune că o boală, care este privită mai mult din considerente estetice, a ajuns la stadiul de epidemie, la nivel mondial. Ea pune în pericol viața pacienților, pentru că determină apariția unor boli invalidante. 

„Studiile epidemiologice arată că în ultimii 25 de ani prevalența obezității s-a dublat. Dacă în anii ’95, între 13 și 15% din pacienți sufereau de obezitate, ultimele date relevă o prevalență care ajunge la 25-30%. Sunt țări ale globului, în zona Golfului spre exemplu, unde prevalența bolii e chiar mai mare, ajunge undeva la 50%. Iată, sunt suficiente criterii pentru a afirma că, într-adevăr, vorbim de o epidemie, o creștere spectaculoasă a numărului de cazuri”, a arătat dr Florin Turcu, medic primar chirurgie generală, cu competente în chirurgie laparoscopică, de la Spitalul Clinic Sanador. 

Sanador

Dar este obezitatea o boală? 

„Categoric! Obezitatea nu este o problemă de estetică corporală, pentru că ea asociază alte boli care afectează calitatea vieții oamenilor, sunt boli invalidante”, a arătat medicul specializat în chirurgie bariatrică. 

Problema, spune el, este că odată cu obezitatea vin „la pachet” boli care scurtează viața și care sunt invalidante. 

„Dacă ne referim la cele mai frecvente dintre ele – diabetul, hipertensiunea arterială – sunt boli severe care scurtează viața pacienților noștri. Ele sunt într-o relație directă cu obezitatea, fiindcă mai mult de trei sferturi dintre pacienții cu obezitate au instalate aceste boli. Așadar, obezitatea, în forma ei morbidă e o problemă de sănătate publică foarte importantă și nu o problemă de estetică corporală”, a arătat dr Florin Turcu. 

Câte tipuri de operații bariatrice există și cum e selectată cea mai bună pentru un pacient, aflați în VIDEO: 

 

Ştiri Recomandate

Platforma de programare la vaccinare a fost optimizată: sunt disponibile informații suplimentare
Vopseaua de ouă conține și mai multe chimicale. Studiu ANPC
Horoscop. Zodia care va primi vești bune și se va adapta oricărei situații
Elimină petele arse de pe fierul de călcat cu paracetamol
Angela Merkel se va vaccina mâine cu AstraZeneca
BUSPIRONUM - prospect
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri