Ce trebuie să faci dacă ai căzut și...
Sezonul sărbătorilor de iarnă aduce cu sine și bucuria meselor bogate, însă tradiția consumului de carne de porc ne expune, în fiecare an, unui risc major de îmbolnăvire: trichineloza, o boală parazitară severă care poate avea consecințe grave asupra sănătății.
"Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conţin larve ale acestor viermi paraziţi.
Cel mai frecvent, carnea infestată cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs). Trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoană bolnavă nu transmite boala şi nu te poţi infecta de la o persoană bolnavă", susţin specialiştii INSP.
Trichineloza este o boală cauzată de un parazit numit Trichinella spiralis, prezent în carnea infestată. Parazitul poate supraviețui în carne dacă aceasta nu este verificată corespunzător sau dacă este consumată fiind insuficient gătită.
Odată ingerat, parazitul se înmulțește în intestinuluman și migrează către mușchi, provocând simptome variate.
Potrivit INSP, în ţara noastră, cel mai mare risc de infectare este prin consumul de carne de la porcii crescuţi în gospodărie, deoarece aceştia, nefiind vânduţi prin comerţ cu amănuntul, nu sunt supuşi inspecţiei veterinare, respectiv nu se trimit probe pentru testare de la animalele sacrificate.
Boala poate avea simptome ușoare sau severe, în funcție de cantitatea de parazit ingerată:
- febră
- dureri musculare și slăbiciune
- umflături ale feței, în special în zona ochilor
- greață, dieree sau vărsături
- în cazuri severe, trichineoza poate provoca inflamații ale inimii, encefalită sau chiar deces.
Pentru prevenirea îmbolnăvirii, având în vedere că se apropie sărbătorile de iarnă, INSP recomandă:
- achiziţionarea de animale de la unităţi avizate sanitar-veterinar;
- aprovizionarea cu carne şi preparate din carne din unităţi comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;
- trimiterea de probe de carne din porcul sacrificat în gospodărie în centre autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare, pentru a se efectua examen microscopic şi carnea să se consume doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic;
- să nu se guste carnea până când nu este complet gătită, chiar şi procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp;
- înaintea gătirii să se congeleze carnea la o temperatură între (-)15°C şi (-)25°C, timp de 20 - 30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depăşească 15 cm;
- să se gătească carnea, carnea tocată şi vânatul sălbatic astfel încât să se atingă temperatura de peste 71°C în toată masa de carne (până carnea îşi schimbă culoarea din roz în gri);
- curăţarea tuturor instrumentelor care ating carnea;
- spălarea bine a mâinilor după manipularea cărnii crude;
- să se evite hrănirea animalelor cu resturi/măruntaie/sânge, provenite de la vânat/porc crude; prelucraţi termic aceste produse din carne care urmează sa fie hrană pentru animale (de companie/ din gospodărie/ porci);
- să se prevină apariţia rozătoarelor în gospodăria în care se cresc porci.
"Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de gradul de infestare a cărnii şi de rezistenţa organismului, variind de la forme clinice de boală uşoare la cele cu evoluţie gravă spre deces, din cauza complicaţiilor cardiovasculare sau neurologice", afirmă INSP, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce trebuie să faci dacă ai căzut și...
Gestionarea eficientă a nivelurilor...
Magneziul, un mineral esențial adesea...
Sezonul de schi este așteptat cu...
O simplă alunecare pe gheață te poate...
Această analiză poate indica dacă...
Afecțiunile articulare precum...