Boala Alzheimer: cum ar putea fi prevenită. Legătura cu vasele de sânge

 Demență, boala Alzheimer
Boala Alzheimer ar putea fi prevenită prin menținerea sănătății vaselor de sânge. Aceasta este una din ultimele descoperiri ale cercetătorilor.

Boala Alzheimer creează îngrijorare în întreaga lume, însă specialiștii spun că cea mai bună metodă de a o preveni este menținerea sănătății cardiovasculare. Pentru asta, ei recomandă exerciții fizice și dietă, precum și prevenirea afecțiunilor precum diabet sau hipertensiunea arterială.

Cercetătorii USC suspectează că vasele de sânge sănătoase sunt cheia pentru îmbunătățirea sănătății creierului, la bătrânețe. Cercetarea lor arata că capilarele deteriorate ale creierului, mai degrabă decăt placile și încurcăturile de proteine anormale - pot fi la baza bolii Alzheimer, înainte ca problemele de memorie să apară.

Acest lucru, precum și cele mai recente descoperiri de la zeci de alți oameni de știință în domeniul bolii Alzheimer, vor fi expuse la Conferința internațională a Asociației Alzheimer, care va avea loc în perioada 14-18 iulie la Los Angeles Convention Center.

Alzheimerul este considerat una dintre cele mai mari provocări în sănătate ale secolului, care afectează aproximativ 5,4 milioane de americani.

"Faptul că vedem scurgeri ale vaselor de sânge, independent de tau și independent de amiloid, când oamenii suferă de insuficiență cognitivă la un nivel ușor, sugerează că ar putea fi un proces complet separat sau un proces foarte timpuriu", a spus Berislav Zlokovic, director al Institutului Neurogenetic Zilkha la Scoala de Medicina Keck din USC.

Înțelegerea barierei hemato-encefalică poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer

În creierul sănătos, celulele care formează pereții capilarelor se potrivesc strâns împreună pentru a forma o barieră care împiedică celulele, agenții patogeni, metalele și alte substanțe nesănătoase să ajungă la țesutul cerebral.

Oamenii de știință numesc această barieră hemato-encefalică. În unele creiere îmbătrânite, sudura dintre celule se slăbesc, vasele de sânge devin permeabile și neuronii încep să moară. "De asemenea, am învățat că pericitele, un tip de celulă din bariera hemato-encefalică, nu numai că ajută la pomparea sângelui prin creier, dar și secretă o substanță care protejează neuronii", a spus Zlokovic.

Zlokovic lucrează îndeaproape cu Arthur Toga, lider mondial în cartografierea structurii și funcționării creierului, care conduce Institutul de Neuroimaginare și Informatică USC Mary și Mark Stevens la Școala de Medicină Keck.

"Imagistica creierului este un element integrant în studierea bolii Alzheimer. În vizualizarea barierei hemato-encefalice la oameni, putem vedea și măsura schimbările, în cazul în care bariera se descompune", a spus Toga. „Am fost capabili să corelăm scurgerile (hemoragiile) mai mari, cu declinul cognitiv crescut.”

În plus, imagistica creierului îi permite lui Toga să detecteze modificările care pot indica apariția bolii, în spațiile din jurul vaselor de sânge din creier. Cunoscute ca spații perivasculare, ele ajută la scurgerea fluidelor și a deșeurilor metabolice din creier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel