Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Boala Alzheimer reprezintă cea mai frecventă formă de demență, un sindrom progresiv de deteriorare a creierului. În majoritatea cazurilor, pacienții cu Alzheimer suferă:
- deficiențe de memorie,
- probleme de gândire,
- dificultăți de recunoaștere a persoanelor și obiectelor,
- tulburări de limbaj,
- probleme de personalitate și schimbări de dispoziție.
Boala Alzheimer, date îngrijorătoare
La nivel mondial, se estimează că peste 46 milioane de persoane trăiesc cu demență, un caz nou fiind diagnosticat la fiecare 3 secunde. Costurile mondiale totale generate de demență se ridică la aproximativ 818 milioane USD. În 2050 se estimează o creștere a numărului de persoane cu demență la 131 milioane.
Boala Alzheimer afectează în România aproximativ 300.000 de persoane, cu o rată a diagnosticării foarte redusă, de doar 10-15%. Un diagnostic al demenței care se face în primele stadii ale bolii permite persoanelor cu demență și familiilor lor să fie mai bine pregătite pentru a face față evoluției afecțiunii și pentru a avea șansa de a trăi o viață aproape de normal. Din păcate, mai puțin de o persoană din zece, care trăişte cu demență în țările cu venituri mici și mijlocii, este diagnosticată.
Recomandări
Specialiștii de la Alzheimer's Disease International fac următoarele recomandări:
- Pentru cei care trăiesc cu demență - este esențial să fie lăsați singuri. Sprijinul din partea familiei, prietenilor, precum și din partea sistemului de sănătate îi ajută să se simtă incluși și tratați ca un individ.
- Pentru cei care sunt îngrijorați de apariția demenței - discutați cu medicul dumneavoastră de familie cu privire la orice preocupare. Asociațiile de Alzheimer din multe țări oferă sprijin în căutarea unui diagnostic și viața cu demență, precum și informații privind reducerea riscurilor și ajută la găsirea grupurilor de sprijin. Atunci când persoanele cu demență și familiile lor sunt bine sprijinite, sentimentele de șoc pot fi echilibrate cu un sentiment de reasigurare.
- Pentru cei care îngrijesc o persoană cu boala Alzheimer - amintiți-vă că îngrijirea cuiva cu demență poate fi o provocare. Nu vă fie teamă să cereți ajutor sau să vă alăturați unei asociații pentru Alzheimer. Dar pe lângă îngrijirea acordată, este important să aveți grijă de propriile voastre nevoi de sănătate fizică și psihică. Acest lucru va face o mare diferență pentru starea ta de spirit și a persoanei pe care o îngrijești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Printr-un gest care durează doar...
La vârsta a doua, prevenția...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
O boală tăcută și devastatoare,...