Boala Addison: simptome, diagnostic, tratament. Cauzează OBOSEALĂ și DEPRESIE

boala Addison FOTO: Unsplash @Towfiqu barbhuiya
Boala Addison: de ce apare, cum se manifestă și ce este de făcut? 

Boala Addison este o patologie endocrină, fiind reprezentată de o disfuncție a glandelor suprarenale. Acestea sunt localizate în partea superioară a rinichilor și sunt responsabile de secreția hormonilor corticosteroizi (cortizol, aldosteron) și a catecolaminelor (adrenalina și noradrenalina).

Cauze

Boala Addison apare în urma deficitului de cortizol și uneori și din cauza lipsei de aldosteron, deși acest lucru se întâmplă mai rar. Afecțiunea nu este o patologie des întâlnită, dar simptomele pe care le declanșează scad mult calitatea vieții bolnavilor. 

Studiile medicale arată că patologiile autoimune sunt principalele cauze ale bolii Addison, dar aceasta poate apărea și în urma anumitor tumori sau forme de cancer, eliminării chirurgicale a glandei suprarenale în sindromul Cushing sau secundar tratamentului de inhibare a hormonilor din sindromul Cushing. Afecțiunea mai poate apărea în urma tuberculozei.

Simptome

Boala Addison are o evoluție lentă, iar principalele manifestări ale afecțiunii sunt:

-oboseală persistentă;

-slăbiciune musculară;

-pierderi în greutate;

-scăderea apetitului;

-modificări la nivelul pielii, mai ales hiperpigmentație (colorația maro a pielii);

-scăderea tensiunii arteriale și stare de amețeală;

-hipoglicemie;

-tulburări gastrointestinale: diaree, greață, vomă;

-schimbări de dispoziție până la depresie.

În cazul în care apare criza addisoniană, simptomele vor fi reprezentate de: senzație de leșin, vomă severă, diaree, durere abdominală, durere de spate sau durere de picioare, paliditate, durere de cap, stare de confuzie până la delir.

Diagnostic și tratament

Boala Addison este suspicionată atunci când apar simptomele de mai sus, iar diagnosticul va fi pus doar de către medicul specialist endocrinolog în urma testelor specifice de detectare. Acestea se referă la testul de stimulare cu ACTH (hormon adrenocorticotrop), determinarea nivelului de aldosteron, a glicemiei și a anticorpilor glandei suprarenale. În unele situații se vor face și investigații imagistice.

Tratamentul bolii Addison se referă la administrarea medicației de substituire a hormonilor secretați de glanda suprarenală, adică a corticosteroizilor. De obicei, tratamentul este de lungă durată, uneori pe tot parcursul vieții, dar pacienții vor putea duce o viață normală cu ajutorul acestuia.

Vezi și: Cortizolul, hormonul STRESULUI. Ce BOLI ascunde, cauze și tratament: Cote maxime dimineața

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel