Biophotonics, testul care detectează atacul de cord în câteva minute

atacul de cord - FOTO: Freepik@Precise99
Acest test de sânge rapid detectează atacul de cord în câteva minute. Poate face diferența dintre viață și moarte și poate salva vieți prin asigurarea unei intervenții rapide în cazurile critice.

Vezi și: Cancerul de gât, epidemie în creștere. Relațiile intime, responsabile de creșterea fulminantă a cazurilor de cancer

Fiecare secundă contează în timpul unui atac de cord. Un nou test de sânge revoluționar poate diagnostica un atac de cord în câteva minute, în loc de ore, transformând potențial răspunsul de urgență și rezultatele pacienților. Această tehnologie inovatoare, dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, ar putea fi adaptată pentru a fi utilizată de primii respondenți sau chiar în mediul de acasă.

Necesitatea rapidității în diagnosticare

"Atacurile de cord necesită intervenție medicală imediată pentru a îmbunătăți rezultatele pacienților, dar, deși diagnosticul precoce este critic, poate fi, de asemenea, foarte provocator — și aproape imposibil în afara unui cadru clinic", a spus autorul principal, Peng Zheng, cercetător asistent.

Echipa lui Zheng a creat o tehnologie care determină rapid și cu precizie dacă cineva suferă de un atac de cord, un avans care ar putea dovedi a fi salvator de vieți.

Biophotonics, test de diagnostic

Lucrările de dovadă a conceptului, publicate recent în Advanced Science, utilizează biophotonics — un domeniu care folosește lumina laser pentru a detecta biomarkeri în organism. Cercetătorii au aplicat această tehnologie pentru a identifica cele mai timpurii semne ale unui atac de cord în probe de sânge.

Cu peste 800.000 de atacuri de cord care au loc anual în Statele Unite, diagnosticul prompt și precis este crucial. Metodele actuale, care includ, în general, electrocardiograme și teste de sânge, pot dura ore și adesea nu oferă rezultate concludente în momente critice, potrivit studiului publicat în Wiley Online Library.

Vezi și: COVID-19, impact asupra funcție cognitive. Schimbările subtile care persistă în timp

Diagnosticare mai rapidă și mai precisă

Noul test de sânge oferă rezultate în doar cinci până la șapte minute, având o precizie mai mare și costuri mai mici în comparație cu metodele existente de diagnosticare. Inițial conceput pentru utilizare clinică, testul are potențialul de a fi adaptat într-un dispozitiv portabil pentru a fi folosit de primii respondenți sau chiar pentru a fi administrat de utilizatori acasă.

"Vorbind despre rapiditate, vorbind despre precizie și vorbind despre capacitatea de a efectua măsurători în afara unui spital. În viitor, sperăm ca acest dispozitiv să evolueze într-un instrument portabil, asemănător unui tricorder Star Trek, unde ai o picătură de sânge și, voilà, detectarea se face în câteva secunde", a spus autorul senior Ishan Barman, bioinginer în Departamentul de Inginerie Mecanică, potrivi SciTechDaily.

Atacul de cord - FOTO: Freepik

Tehnologie inovatoare în centrul invenției

Invenția se bazează pe un cip mic cu o suprafață nanostructurată revoluționară concepută pentru testarea sângelui. Această "metasuprafață" îmbunătățește semnalele electrice și magnetice în timpul analizei spectroscopice Raman, permițând detectarea biomarkerilor pentru atacurile de cord în câteva secunde — chiar și la concentrații extrem de scăzute.

Sensibilitatea instrumentului permite identificarea biomarkerilor care ar putea rămâne nedetectați cu metodele actuale de testare sau care ar putea apărea abia mai târziu în cadrul unui atac.

Vezi și: AI CHIEF, test de diagnostic pentru cancer. Are acuratețe de 96%

Extinderea orizonturilor

Deși este concentrat în principal pe diagnosticarea atacurilor de cord, tehnologia ar putea fi adaptată și pentru detectarea cancerului și a bolilor infecțioase, deschizând o potențială comercială vastă.

"Există un potențial comercial uriaș. Nu există nimic care să limiteze această tehnologie de platformă", a subliniat Barman.

Echipa de cercetare intenționează să rafineze și mai mult testul de sânge și să exploreze studii clinice mai ample pentru a aduce această inovație promițătoare mai aproape de utilizarea pe scară largă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel