Bilic, despre poftele alimentare: E liber să mănânce ce-i place

bilic despre poftele alimentare. FOTO: senivpetro
Poftele alimentare sunt ceva firesc, iar cei mici trebuie lăsați să își exploreze această curiozitate.

Alimentația copiilor este o provocare pentru părinți, însă obiceiurile legate de nutriție se învață încă de la vârste fragede, iar adulții casei sunt cei care ar trebui să ofere cel mai bun exemplu în legătură cu stilul de viață și o dietă echilibrată și sănătoasă.

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat acest lucru într-o postare făcută pe contul său de socializare, întărind această idee de ”relație echilibrată cu mâncarea”, care este una cu impact major asupra sănătății, pe termen lung.

”Tot despre copii și mâncare

Un proverb african spune că este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil. Pentru a fi bine hrănit este suficientă o familie! Obiceiurile alimentare și o relație echilibrată cu mâncarea se stabilesc în copilărie.

Un copil reproduce automat ceea ce vede acasă, deci mai importante decât vorbele voastre, sunt faptele. De dragul lui trebuie ca și voi, părinții, să faceți alegeri sănătoase, să respectați ritmul meselor și porția corectă, să asigurați o atmosferă plăcută în familie.

Mâncarea nu este un instrument de pedeapsă și nici de recompensă. Nu abuzați de autoritatea voastră ca părinți pentru a obliga copilul să mănânce ce nu-i place. Nu-l forțați să termine tot din farfurie și nici nu-l șantajați pe principiul dacă nu mănânci legume, nu primești desert.

Copiii știu foarte clar când le este foame și când s-au săturat. Respectați și protejați capacitatea celor mici de a fi în armonie cu senzațiile alimentare pe care corpul lor le transmite. Părinții sunt cei care stabilesc meniul, însă copilul decide cantitatea pe care o consumă. Și dacă nu a mâncat tot din farfurie, cu atât mai bine, va fi ferit de kilogramele în plus”, a scris Mihaela Bilic.

Vezi și: Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe

Alimentația și risipa. La ce trebuie să fim atenți

”Este greu să irosim mâncare când știm că în lume sunt copii care mor de foame. Cum să evitați risipa alimentară? Întrebați-vă copilul cât îi este de foame pe o scară de la 1 la 10 și adaptați porția în funcție de apetitul lui. O porție mai mică e mai sigură. În cazul unui copil mâncăcios, care are ochii mai mari decât stomacul, părinții stabilesc care e porția corectă și că nu există supliment!

Apetitul și preferințele copiilor variază, încercați să le respectați. Obiectivul educației alimentare este să-i ajutăm pe cei mici să fie în contact cu corpul lor, cu nevoile și senzațiile pe care le simt. Să mănânci sănătos nu e totul, important este să adaptezi cantitatea în funcție de foame și sațietate. Dacă mâncăm mai mult decât nevoile organismului ne îngrășăm, indiferent că e vorba de alimente sănătoase sau nesănătoase”, a continuat nutriționistul.

Vezi și: Introducerea fructelor și legumelor exotice în alimentația copiilor. Boantă: Dacă eu, ca părinte, nu mănânc ceva, cum îi pot cere copilului să mănânce?

Alimentația și poftele ciudate ale copiilor 

”Copilul vostru evită morcovii și iubește iaurtul? Asta înseamnă că și-a făcut plinul de nutrienți prezenți în morcov și acum are nevoie de calciu și proteine din lactate. Preferințele alimentare arată nevoile nutriționale, deci poftele trebuie satisfăcute, nu ignorate!

Cât despre combinații nu trebuie să vă mire nimic! Omul este omnivor, are nevoie să mănânce din toate și să asocieze diferite categorii de alimente. Copilul vostru are propriile gusturi, trebuie încurajat să-și dezvolte identitatea alimentară, chiar dacă ea este diferită de a părinților. Dulce cu sărat sau super picant, fiecare copil e liber să mănânce ce-i place!

Educația alimentară a copiilor cere timp, răbdare și perseverență. Obiectivul este ca ei să dezvolte o relație simplă, naturală și pozitivă cu mâncarea.

Exemplul personal și atmosfera de liniște și încredere din familie sunt esențiale. O dietă diversificată și echilibrată se realizează treptat. Cât despre emoții ele se trăiesc, nu se mănâncă!

Un copil trebuie să știe când este trist, plictisit sau supărat, senzații care nu au nimic de-a face cu foamea. Dacă îi acordați atenție și afecțiune nu va apela la mâncare ca să obțină o stare de bine. Și nici probleme de greutate nu va avea”; a concluzionat Mihaela Bilic.

Vezi și: Alimentația bebelușilor, de la alăptare la diversificare. Pediatru: Până la un an să aibă toate alimentele din dieta unui adult

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel