Băuturile roz, efect INCREDIBIL: alergi mai mult și mai departe! STUDIU

Băuturile roz au efect inedit. Foto: Unsplash
Un nou studiu condus de Centrul pentru Nutraceutice din Universitatea din Westminster arată că băuturile roz vă pot ajuta să alergați mai repede și mai departe în comparație cu băuturile care n-au nicio culoare.

Cercetătorii de la Centrul pentru Nutraceutice din Universitatea din Westminster au descoperit că o băutură roz poate crește performanța exercițiului fizic cu 4,4% și poate crește, de asemenea, efectul de „simțit bine”, care poate face ca exercițiul fizic să pară mai ușor.

Studiul, publicat în revista Frontiers in Nutrition (link direct studiu), este prima investigație care evaluează efectul culorii băuturilor asupra performanței exercițiului și poate deschide o nouă cale de cercetare viitoare în domeniul băuturilor sportive și al exercițiilor fizice.

În timpul studiului, participanții au fost rugați să alerge pe o bandă de alergat timp de 30 de minute la o viteză auto-selectată, asigurându-se că rata de efort a rămas constantă. Pe tot parcursul exercițiului și-au clătit gura fie cu o băutură roz îndulcită artificial, cu un conținut scăzut de calorii, fie cu o băutură limpede, care a fost, de asemenea, îndulcită artificial și cu un conținut scăzut de calorii. Ambele băuturi erau exact la fel, diferența era doar culoarea obținută cu un colorant alimentar roz. 

Cercetătorii au ales rozul, deoarece este asociat cu dulceața percepută și, prin urmare, crește așteptările privind aportul de zahăr și carbohidrați.

Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că clătirea gurii cu băuturi care conțin carbohidrați poate îmbunătăți performanța exercițiului fizic prin reducerea intensității percepute a exercițiului, astfel încât cercetătorii au dorit să evalueze o băutură roz care nu avea stimul carbohidrați ar putea provoca beneficii similare printr-un potențial efect placebo .

Rezultatele arată că participanții au parcurs în medie 212 metri mai departe cu băutura roz, în timp ce viteza lor medie în timpul testului de exerciții a crescut, de asemenea, cu 4,4%. Sentimentele de plăcere au fost, de asemenea, îmbunătățite, ceea ce înseamnă că participanții au găsit alergarea mai plăcută.

Vorbind despre studiu, dr. Sanjoy Deb, autor corespondent de la Universitatea din Westminster, a spus: „Influența culorii asupra performanței atletice a mai fost analizată anterior, de la efectul său asupra trusei la un sportiv până la impactul asupra testosteronului și puterii musculare. În mod similar, rolul culorii în gastronomie e de larg interes, cu cercetări publicate cu privire la modul în care reperele vizuale sau culoarea pot afecta percepția ulterioară a aromei atunci când mănâncă și bei.

Rezultatele studiului nostru combină arta gastronomiei cu nutriția de performanță, deoarece adăugarea unui colorant roz la o soluție îndulcită artificial nu numai că a îmbunătățit percepția de dulce, ci și a îmbunătățit sentimentele de plăcere, viteza de alergare auto-selectată și distanța parcursă în timpul unei sesiuni de antrenament.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel