Băutura de toamnă care distruge inima. Produce tahicardie și depresie. O singură cană face foarte mult rău

Pumpkin Spiced Latte - Foto: Freepik @krasart
Această băutură a toamnei ascunde un real pericol, mai ales pentru tineri. De la tahicardie, până la anxietate și obezitate, această băutură s-ar putea dovedi o alegere dăunătoare. Cum te poți bucura de această băutură, fără riscuri ascunse. Medicii trag un semnal de alarmă.

Aceasta este una dintre cele mai populare băuturi ale toamnei și a captat atenția adolescenților datorită gustului său unic și a prezenței pe rețelele de socializare, însă medicii trag un semnal de alarmă asupra efectelor nocive pe care le poate avea, în special pentru tineri.

Conținutul ridicat de cofeină și zahăr din această băutură ar putea afecta sănătatea mintală și fizică a adolescenților, potrivit unor specialiști.

Conținut ridicat de cofeină - un risc ascuns

Un Pumpkin Spiced Latte, căci despre el e vorba, de dimensiuni mari, precum cele vândute de lanțurile populare de cafenele, poate conține până la 135 mg de cofeină - o cantitate semnificativ mai mare decât doza recomandată pentru tineri cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, care ar trebui să nu depășească 100 mg de cofeină pe zi.

Acest exces poate avea consecințe grave asupra sănătății, după cum avertizează dr. Masarat Jilani, medic specialist.

Cofeina, un stimulent puternic, poate duce la creșterea ritmului cardiac (tahicardie) și poate agrava problemele de sănătate mintală, precum anxietatea și depresia, afecțiuni deja comune în rândul adolescenților.

"Consumul excesiv de cofeină pentru adolescenții tineri poate duce la creșterea ritmului cardiac, cunoscut sub numele de tahicardie, care poate fi periculos, în special pentru adolescenții cu afecțiuni cardiace subiacente. Dincolo de daunele fizice, prea multă cofeină la adolescenți poate duce la schimbări de dispoziție și neliniște, precum și la exacerbarea problemelor de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, care sunt deja frecvente în timpul adolescenței", a declarat Dr. Masarat Jilani, medic la compania de îngrijire a vezicii urinare Jude.

Cofeina și sănătatea mintală

Consumul execesiv de cofeină poate provoca schimbări de dispoziție, agitație și poate accentua simptomele tulburărilor mentale. Adolescenții sunt deja într-o perioadă vulnerabilă a vieții lor în care hormonii și presiunile sociale joacă un rol important în starea lor emoțională.

Prin urmare, consumul unei băuturi precum Pumpkin Spiced Latte, care depășește limita de cofeină recomandată, ar putea crește riscul de depresie.

Pe lângă cofeină, Pumpkin Spiced Latte conține și o cantitate alarmantă de zahăr. De exemplu, varianta mare a băuturii oferite de un cunoscut lanț de cafenele are peste 42 de grame de zahăr, echivalentul a 10 lingurițe.

Organizațiile de sănătate, precum NHS, recomandă ca adolescenții să consume chiar mai puțin decât cele 30 de grame de zahăr pe zi recomandate pentru adulți.

Consum excesiv de zahăr

Consumul excesiv de zahăr este strâns legat de obezitate, probleme dentare și alte afecțiuni grave, precum diabetul de tip 2. În special pentru adolescenți, care sunt într-o etapă de dezvoltare rapidă, o dietă bogată în zahăr poate afecta sănătatea pe termen lung.

Chiar dacă, de obicei, este bogat în fibre și beta-caroten, siropul de dovleac din aceste băuturi poate conține zahăr și arome artificiale, iar cantitatea de dovleac real este adesea minimă.

Mai mult, dacă este consumat cu lapte integral, Pumpkin Spiced Latte poate conține cantități ridicate de grăsimi saturate ce pot influența nivelul colesterolului LDL "rău". Variantele de lapte vegetal au mai puține grăsimi saturate, dar pot adăuga și ele zahăr prin îndulcitori.

Medicii recomandă ca părinții să discute cu adolescenții lor despre riscurile ascunse din spatele băuturilor populare precum Pumpkin Spiced Latte. O soluție simplă ar fi optarea pentru o variantă fără cofeină a băuturii, care oferă același aspect și gust fără riscurile asociate cu consumul ridicat de cofeină. În plus, limitarea consumului de zahăr este esențială pentru menținerea sănătății pe termen lung.

Deși Pumpkin Spiced Latte este considerată o băutură trendy de toamnă, aceasta poate avea efecte nocive asupra sănătății adolescenților, în principal din cauza conținutului ridicat de cofeină și zahăr.

Cum poți bea un Pumpkin Spiced Latte sănătos?

- Redu zahărul - optează pentru o porție mai mică de sirop de dovleac sau alege variante fără zahăr adăugat

- Lapte vegetal - alege o opțiune fără lapte integral pentru a reduce grăsiile saturale și riscul cardiovascular. Laptele de migdale sau de soia sunt variante bune

- Folosește condimente naturale - pentru că sporesc beneficiile antioxidante fără aditivi

- Fără frișcă - eliminarea ei poate reduce semnificativ aportul de calorii și grăsimi saturate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diabet simptome - Foto: Freepik @plusonevector
EXCLUSIV
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Durere de stomac bruscă: 7 motive pentru care apare

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel