Băutura cu colagen, efect semnificativ asupra pielii. Previne îmbătrânirea

colagen - FOTO: Freepik@cookie_studio
Această băutură are un efect vizibil asupra pielii. Îi conferă elasticitate și hidratare.

Vezi și: Hipertensiunea arterială, cea mai frecventă boală cardiovasculară. Prof. dr. Eduard Apetrei: 42% din populația adultă din România are hipertensiune. Peste 6 milioane

Un studiu recent a dezvăluit că o băutură cu colagen, îmbogățită cu o combinație de peptide de colagen și elastină, poate îmbunătăți semnificativ hidratarea pielii, elasticitatea și poate reduce ridurile la femeile tinere și de vârstă mijlocie. Descoperirile sugerează că astfel de suplimente ar putea oferi o soluție eficientă pentru a combate semnele vizibile ale îmbătrânirii pielii.

Procesul de îmbătrânire și rolul colagenului

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea noastră suferă modificări naturale din cauza scăderii nivelurilor de colagen și elastină, două proteine esențiale pentru menținerea fermității și elasticității pielii. Aceste schimbări se manifestă prin lăsarea pielii, linii fine și riduri mai pronunțate, agravate de factori precum stresul oxidativ, inflamațiile și schimbările în activitatea enzimelor.

Colagenul, principala proteină structurală din țesutul conjunctiv, joacă un rol critic nu doar în sănătatea pielii, ci și în vindecare, regenerarea oaselor și în combaterea îmbătrânirii. Anumite tripeptide active de colagen (CP), cum ar fi Gly-Pro-Hyp (GPH) și Pro-Hyp (PH), s-au dovedit a fi deosebit de eficiente în susținerea regenerării pielii și în combaterea semnelor îmbătrânirii.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă te dai cu cremă cu aur pe față. Detaliu pe care trebuie să-l știi de acum. Diferența dintre aurul coloidal și aurul de 24K: Are mare putere

Suplimentele cu colagen și elastină, o combinație puternică

Deși CP-urile și peptidele de elastină (EP) au fost recunoscute individual pentru proprietățile lor calmante și anti-îmbătrânire asupra pielii, puține studii au investigat efectele combinării acestor peptide într-un singur supliment.

Noul studiu, publicat în Journal of Dermatologic Science and Cosmetic Technology, și-a propus să umple acest gol evaluând impactul unei băuturi pe bază de colagen, administrată oral, care combină atât CP-uri, cât și EP-uri asupra sănătății pielii femeilor.

Băutura cu colagen - FOTO: Freepik@benzoix

Rezultatele cheie ale studiului

Studiul a implicat 70 de voluntari, împărțiți în două grupuri: un grup a consumat o băutură bogată în colagen, care conținea o varietate de tripeptide de colagen, în timp ce celălalt grup a primit un placebo. Potrivit autorului principal al studiului, Shan Lu, rezultatele pentru grupul care a consumat băutura cu colagen au fost promițătoare.

"Comparativ cu grupul placebo, grupul care a consumat băutura cu colagen a arătat îmbunătățiri semnificative în hidratarea pielii, pierderea redusă de apă, elasticitate crescută, un conținut mai mare de colagen dermic și o reducere vizibilă a dimensiunii porilor și lungimii ridurilor", a explicat Lu.

De asemenea, voluntarii au raportat o textură mai fină a pielii și o scădere semnificativă a asprimii acesteia.

Vezi și: "Oamenii au nevoie de Dumnezeu". Dr. Radu Țincu: Fiecare zi este o luptă între viață și moarte. La ATI religia și medicina își dau mâna

Dovezi științifice privind eficiența

Pentru a valida și mai mult rezultatele, cercetătorii au utilizat spectrometria de masă pentru a măsura nivelurile componentelor esențiale ale colagenului în sângele participanților. Rezultatele au arătat o creștere semnificativă a markerilor de eficacitate a colagenului, cum ar fi pH-ul sanguin și nivelurile de GPH, la cei care au consumat suplimentul. Aceasta a confirmat efectele pozitive ale CP-urilor și EP-urilor asupra sănătății pielii.

Pas în îngrijirea anti-îmbătrânire

În general, studiul sprijină utilizarea suplimentelor cu peptide de colagen și elastină pentru a combate eficient îmbătrânirea pielii. Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin beneficiile pe termen lung ale acestor suplimente, acest studiu oferă perspective valoroase privind potențialul lor de a restabili vitalitatea pielii și de a contracara efectele îmbătrânirii la femeile tinere și de vârstă mijlocie.

Interesul tot mai mare pentru băuturile cu colagen, ca parte a unei abordări holistice pentru îngrijirea pielii, subliniază importanța susținerii interne pentru menținerea unei pieli sănătoase și tinere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel