Băutura alcoolică ce previne AVC-ul. Vlad Ciurea: Creierului îi place. Desface vasele cerebrale

vinul rosu - FOTO: Freepik@mshariamunshi
Băutura alcoolică ce previne AVC-ul este una din cele mai consumate din lume. Neurochirurgul Vlad Ciurea a explicat despre ce băutură este vorba.

Băutura alcoolică ce previne AVC-ul este încărcată cu o substanță miraculoasă pentru creier. Vinul roșu, pentru că despre acesta este vorba, previne AVC-ul și menține sănătatea inimii, a spus prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR.

”Bem sau nu bem? Da. Creierului îi place puțin vin roșu, desface vasele cerebrale, pofta de viață, previne accidentul vascular cerebral și cardiac.

Vinul roșu are o substanță - resveratrol - care îmbunătățește calitatea vieții și calitatea funcției celulei nervoase”, a declarat prof. univ. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurolog, la IThink de la Antena 3 CNN.

Strugurii românești, conținut important de resveratrol

Prof. univ. dr. Vlad Ciurea a explicat de ce strugurele românesc este atât de bun pentru sănătate.

”În acel strugure pe care îl aveam în copilărie și îi spuneam Hamburger. Este acel strugure închis la culoare și este vestit. Căutați strugurii românești care erau atât de buni pentru dezvoltarea celulelor nervoase.

Acum am aflat, de la colegii oftalmologi, că îmbunătățesc și activitatea retinei, vasele de sânge retiniene se păstrează mult mai bine cu resveratrol. Este foarte interesant fenomenul”, a mai spus prof. univ. dr. Vlad Ciurea.

Vezi și: Afecțiunea agravată de sezonul rece. Pune viața în pericol dacă se extinde la rinichi

Vinul roșu, compus de antioxidanți

Vinul roșu conține antioxidanți puternici, iar multe surse susțin că consumul său poate avea beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul excesiv de vin roșu poate cauza probleme.

Vinul roșu a fost parte din evenimente sociale, religioase și culturale de-a lungul secolelor. În trecut, oamenii au teoretizat că vinul roșu aduce beneficii pentru sănătate, în special atunci când este consumat în cadrul unei diete echilibrate.

În ultimii ani, știința a indicat că aceste afirmații ar putea avea o bază în realitate. Cu toate că nu există recomandări oficiale privind aceste beneficii, un studiu din 2018 notează că consumul moderat de vin roșu are legături pozitive cu:

- Bolile cardiovasculare

- Ateroscleroza

- Hipertensiunea arterială

- Anumite tipuri de cancer

- Diabetul de tip 2

- Leziuni cerebrale după accident vascular cerebral, potrivit Medical News Today.

Vezi și: Tratamentul inedit pentru păr. De ce ar trebui să folosești Cola pentru a te spăla pe cap. Poți uita de părul lipsit de strălucire și răvășit

Resveratrolul, efect împotriva leziunilor cerebrale

Un studiu din 2015 a raportat că resveratrolul ar putea ajuta la protejarea împotriva leziunilor cerebrale secundare după un accident vascular cerebral sau o leziune a sistemului nervos central. Acest lucru se datorează efectelor sale pozitive asupra inflamației, stresului oxidativ și morții celulare.

Un studiu din 2018 a descoperit că resveratrolul a redus stresul oxidativ și moartea celulară la șoarecii cu traumatisme cerebrale. Cu toate acestea, ambele studii au evidențiat efectele resveratrolului în mod specific, nu ale vinului roșu în sine.

Vezi și: Medicamentul pe care nu trebuie să îl iei când ești răcit. Codruț Sarafoleanu: Găsesc ceva, pe la vecini, rămas în casă

Consumul în exces de vin roșu duce la cancer

Deși există studii care sugerează că consumul moderat de vin roșu ar putea reduce riscul anumitor tipuri de cancer, Institutul Național de Cancer (NCI) afirmă că există dovezi solide conform cărora consumul de alcool poate cauza anumite tipuri de cancer, în special dacă este consumat în exces pe termen lung.

Acest lucru se datorează în parte faptului că alcoolul creează toxine în corp, afectează țesuturile corporale și provoacă oxidare. Acest lucru înseamnă că efectele adverse pot depăși orice beneficiu al resveratrolului.

NCI asociază consumul de alcool cu diferite tipuri de cancer, inclusiv cel de gură, gât, ficat, sân și colon. Pentru majoritatea oamenilor, consumul moderat de vin roșu este sigur, dar este important să se țină cont că consumul excesiv de alcool este dăunător.

Unele studii sugerează o legătură între consumul moderat de vin roșu și un risc redus sau rezultate mai bune în cazul anumitor tipuri de cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel