Această procedură traumatizează...
Un studiu sugerează că petrecerea timpului cu prietenii și familia ar putea să ne întărească sistemul imunitar și să reducă riscurile unor afecțiuni grave, cum ar fi bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale. Cercetarea evidențiază faptul că izolarea socială nu afectează doar sănătatea mentală, ci reprezintă și o amenințare semnificativă pentru sănătatea fizică.
Coordonat de Universitatea din Cambridge și Universitatea Fudan din China, cercetătorii au analizat mostre de sânge de la peste 42.000 de adulți cu vârste între 40 și 69 de ani. Accentul a fost pus pe proteoame, grupuri de proteine din sânge care influențează sănătatea.
Prin evaluarea scorurilor de izolare socială și singurătate, aceștia au identificat proteinele care erau mai prezente în rândul persoanelor izolate social sau singure și cum aceste proteine afectau starea generală de sănătate.
Studiul, publicat în Science Daily, a definit izolarea socială pe baza unor factori precum trăirea singur, frecvența contactelor sociale și participarea la activități sociale. În schimb, singurătatea a fost măsurată ca un sentiment subiectiv de izolare.
Vezi și: Ce se întâmplă când bei vin roșu. Care este legătura cu cancerul
Rezultatele studiului au relevat 175 de proteine asociate cu izolarea socială și 26 de proteine legate de singurătate. Multe dintre aceste proteine sunt implicate în procese de inflamație, infecții virale și răspunsuri imunitare, factori de risc cunoscuți pentru bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, accidentele vasculare cerebrale și moartea prematură.
"Știm că izolarea socială și singurătatea sunt legate de o sănătate mai precară, dar nu am înțeles de ce. Munca noastră a identificat proteine specifice care joacă un rol esențial în această relație", a spus dr. Chun Shen de la Universitatea Fudan.
Unul dintre proteinele remarcabile în acest studiu a fost ADM, care reglează hormonii de stres și hormonii sociali, cum ar fi oxitocina. Nivelurile crescute de ADM au fost direct legate de un risc mai mare de moarte prematură, oferind indicii despre mecanismele biologice care leagă singurătatea de problemele de sănătate.
Profesorul Barbara Sahakian de la Universitatea din Cambridge a subliniat urgența abordării singurătății.
"Aceste descoperiri subliniază importanța contactului social în menținerea unei stări bune de sănătate. Organizația Mondială a Sănătății a identificat deja izolarea socială și singurătatea ca o preocupare globală de sănătate publică", a spus prof. Barbara Sahakian.
Bătrânii singuri, vulnerabili - FOTO: Freepik@katemangostar
Experții subliniază necesitatea unor soluții inovative pentru a combate izolarea socială și singurătatea. Promovarea legăturilor comunitare mai puternice, creșterea accesului la oportunități sociale și sensibilizarea cu privire la riscurile de sănătate asociate cu singurătatea ar putea ajuta la atenuarea acestei preocupări în creștere.
"Inteligența artificială și proteomica avansată oferă un potențial transformator pentru identificarea proteinelor-cheie legate de boli, revoluționând înțelegerea noastră despre modul în care conexiunile sociale influențează sănătatea", a precizat prof. Jianfeng Feng de la Universitatea din Warwick.
Studiul, publicat în Nature Human Behaviour, oferă dovezi convingătoare că menținerea unor legături sociale nu este doar o alegere de stil de viață, ci un aspect esențial al menținerii sănătății fizice și mentale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această procedură traumatizează...
Acesta ucigașul silențios al...
Acest semn al cancerului care apare noaptea este adesea ignorat....
Tehnologia care salvează vieți. Noile descoperiri în imagistica...
Primul semn al unui AVC care îți...
Această infecție tăcută crește riscul...
Asta se întâmplă când bei vin roșu....
Țiuit în urechi, oboseală sau...