Bărbatul înecat cu mâncare la restaurant a murit. Ce au găsit medicii și de ce au venit medici tocmai de la București. Detaliul nespus de nimeni. Dr. Beatrice Mahler, pentru DC Medical

Resuscitare - Foto: Freepik @frimufilms
EXCLUSIV
Bărbatul care s-a înecat cu mâncare într-un restaurant din Brașov a murit. Ce se ascunde în spatele acestui caz, de fapt? De ce a fost nevoie să vină medici de la București și ce se întâmpla dacă nu veneau medicii de la București? Lucrul important pe care trebuie să-l reții din acest caz. Beatrice Mahler, declarație pentru DC MEDICAL.

Într-o lume în care tehnologia medicală avansează constant, iar cunoștințele în domeniul sănătății cresc în mod excepțional, rămâne de știut un lucru esențial: nu există nimic mai valoros decât implicarea și efortul uman al medicilor pentru a salva vieți indiferent de distanță.

VEZI ȘI: Bărbat înecat cu mâncare în restaurant: ce s-a întâmplat, de fapt. Detaliul tragic pe care-l arată despre noi. Medic UPU, informație cheie: Colegii l-au găsit stând la masă, în șezut, în stop cardiac

Doar că, în multe situații, istoricul medical al unui pacient și starea sa medicală actuală contează mai mut decât orice efort medical.

Într-o societate în care durerea și pierderea sunt greu de suportat, cea mai ușoară variantă este să se găsească vinovați. Și de cele mai multe ori, medicii sunt cei care pică vinovați de tragedii.

Este important să recunoaștem că, în multe cazuri, starea pacientului și istoricul lui sunt factorii esențiali care influențează rezultatul final al pacientului, indiferent de implicarea medicului.

În căutarea unui răspuns sau a unei justificări pentru pierderea unei vieți, oamenii tind să se concentreze pe acțiunile medicale și să arate cu degetul către medicii care, în fond, sunt profesioniștii dedicați care își desfășoară activitatea cu grijă pentru pacient.

Uneori, în ciuda empatiei, devotamentului, pasiunii pentru meseria de medic și a eforturilor medicilor, există situații cu rezultat trafic. În aceste momente trebuie să ne aducem aminte că medicina nu este o știință exactă și indiferent de intervențiile medicale avansate, rezultatul poate fi unul negativ.

Un exemplu recent ilustrează acest lucru în mod clar. 

Bărbatul care s-a înecat cu mâncare într-un restaurant din Brașov a murit, iar acuzațiile la adresa medicilor au început să curgă pe rețelele de socializare, deși situația bărbatului a fost cu adevărat complicată.

Viața lui a fost salvată prima dată de medicii de pe Ambulanță, care au intervenit prompt într-o situație critică pentru a-l readuce la viață din stopul cardiac în care se afla, și încă o dată de echipa de medici venită de la București pentru procedura de bronhologie intervențională care eliberează căile aeriene.

De ce au venit medici de la București? Pentru că în acest domeniu nu există un serviciu de gardă, pentru că această intervenție nu se face la Brașov.

Potrivit informațiilor DC MEDICAL, în ciuda eforturilor echipajului de salvare, bărbatul a stat în stop cardiac în jur de 30 de minute, după care și-a revenit și a fost transportat la spital.

"Echipajul de salvare a ajuns la pacient în 6 minute. Medicii de pe Ambulanță au efectual manevre de resuscitare timp de 30 de minute. Concomitent bărbatului i s-a găsit un bol alimentar format din carne și cartofi care îi blocau căile aeriene. După cele 30 de minute, bărbatul și-a revenit și a fost transportat la spital", ne-a declarat Ciprian Sfreja, purtător de cuvând ISU Brașov.

Ce se ascunde în spatele acestui caz, de fapt? Ce se întâmpla dacă nu veneau medicii de la București? Și de ce a fost nevoie să vină medici de la București

Sigur, în ultima vreme ne-am obișnuit să dăm vina pe medici pentru orice, dar haideți să vă clarificăm puțin situația.

Medicii de la Institutul Marius Nasta au fost puși la zid pentru moartea pacientului, doar că lucrurile stau cu totul diferit și trebuie clarificate, pentru a elimina orice dubiu că moartea pacientului a survenit din cauza medicilor.

Ei bine, deși erau în timpul liber și neavând în fișa postului această cerință de deplasare, medicii de la București au decis să vină la Brașov din dorința de a salva o viață, pentru a-i face bărbatului tehnica de bronhologie intervențională care deblochează căile aeriene, o tehnică ce nu ar fi fost făcută de nimeni la Brașov.

Ce s-ar fi întâmplat dacă nu veneau medicii de la București? Păi, rezultatul ar fi fost același pentru pacient... doar că, probabil, ar fi venit cu câteva ore mai repede.

De ce? Pentru că istoricul medical al pacientului i-a complicat starea din acel moment, dar și pentru că bărbatul a răspuns greu manevrelor de resuscitare, fiind în stop cardiac minute în șir.

Știți, stopul cardiac este acea situație medicală în care inima încetează să mai bată eficient și să pompeze sângele în mod corespunzător către restul corpului. Șansele de supraviețuire în cazul unui stop cardiac depind de mulți factori. Cu cât stopul cardiac durează mai mult, cu atât crește riscul de deces.

După 10 minute fără oxigenare adecvată a creierului și altor organe vitale, riscul de deteriorare a funcțiilor vitale crește semnificativ. Șansele de supraviețuire scad drastic și pot apărea leziuni grave ale creierului și ale altor organe.

După 20 de minute fără oxigenare adecvată, riscul de leziuni ireversibile ale creierului și altor organe este extrem de mare. În acest caz, șansa de supraviețuire este foarte scăzută, iar recuperarea completă este aproape imposibilă.

După 30 de minute, riscul de deces este extrem de mare, iar șansele de supraviețuire sunt nule.

Astfel, este important ca înainte de orice, să luați în calcul toți factorii implicați și să nu aruncați vina pe medici.

Mesajul publicat de medicul Beatrice Mahler duminică seara nu a făcut decât să sublinieze angajamentul și colaborarea dintre cadrele medicale pentru salvarea cât mai rapidă a pacienților. În plus, accentuează că eforturile medicilor nu se opresc la granițele unui spital sau al unei regiuni.

"Viața pacientului a fost salvată de medicii de pe ambulanță, pentru că pacientul, la momentul sosirii echipajului era în stop cardiac. Acestea au fost informații pe care le-am primit eu de la Centrul Operativ de Situații de Urgență al Ministerului Sănătății.

Pacientul, reluând activitatea cardiacă, a fost intubat și la examinarea pe care au făcut-o colegii din Brașov au evidențiat resturi alimentare în căile aeriene.

Intenția mea, prin mesajul pe care l-am transmis, a fost să arăt că atunci când e nevoie, cadrele medicale, medicii, indiferent de locul în care se găsesc în țară, comunică și colaborează pentru a face tot ceea ce este posibil pentru a salva viața oamenilor.

Echipele au fost multidisciplinare și au vizat personalul din Ambulanța Brașov, personalul din Spitalul Județean Brașov, colegii noștri de la Centrul operativ pentru situații de urgență și colegii mei din Institutul Marius Nasta, care în afara programului, în afara unei obligații, pentru că viața pacientului are prioritate, au considerat că este important să se mobilizeze și să ajungă noaptea la Brașov pentru a face tot ceea ce se putea face pentru ca pacientul respectiv să primească îngrijirile necesare pentru situația pe care o avea", a declarat dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Încă o dată, mesajul medicului Beatrice Mahler ilustrează importanța umanității în domeniul medica.În fața unei situații de urgență, expertiza medicală, colaborarea și dedicarea sunt puse în valoare mai presus de orice altceva.

În lupta cu viața, istoricul medical și situația actuală a pacientului au un impact semnificativ asupra rezultatului final, iar efortul depus de medici rămâne inestimatibil.

IPJ Brașov efectuează ancheta

"Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, după ce au fost sesizați cu privire la faptul că, în noaptea de 13/14 aprilie ac., un bărbat, de 57 de ani, din municipiul Brașov, care se afla internat într-o unitate medicală, a decedat.

În cauză, activitățile de cercetare sunt desfășurate sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse măsurile legale", anunță IPJ Brașov.

Spitalul Județean Brașov, reacție despre cazul bărbatului înecat cu mâncare:

"În data de 14 aprilie a fost adus un pacient în vârstă de 56 de ani, de Terapie Intensivă SMURD. A fost o resuscitare făcută într-un loc public, pe o terasă, resuscitarea a durat aproximativ 26 de minute. Pacientul a fost adus în stare gravă, intubat, ventilat, s-au făcut investigații suplimentare și unde s-a constatat că prezenta o aspirație de corp străin, bol alimentar. Medicul de gardă a făcut demersurile necesare pentru a solicita o echipă care să facă o bronhoscopie de urgență. Motiv pentru care, au răspuns pozitiv colegii de la Spitalul Marius Nasta, au trimit o echipă de doi medici care au efectuat bronhoscopia.

Pacientul a ajuns cu leziuni hipoxice destul de severe. Era resuscitat. A durat undeva la 6 - 7 minute să ajungă Ambulanța a el de la solicitare, după care a mai durat 26 de minute resuscitarea.

Pacientul era într-o stare generală foarte gravă, cu leziuni cerebrale importante.

Bronhoscopia colegilor a decurs în condiții bune, au reușit să extragă resturile alimentare.

Dar pacientul a decedat din cauza leziunilor grave.

Colegii l-au găsit stând la masă.

Era în șezut în stop cardiorespirator, fără semne de a se fi agitat înainte. Cel mai probabil mă gândesc că a fost o tulburare de ritm inițial și s-a întâmplat când a mâncat.

Probabil nu a fost bolul alimentar cel care a dus la stop cardiac.

Dacă eram pe terasă sunam la 112, verificam dacă are bol alimentar. Pentru acest pacient era important dacă cineva de la fața locului ar fi început să facă manevre de resuscitare cât se poate de repede.

Când au ajuns colegii noștri, ei au început resuscitarea. Cei de acolo nu știau despre ce e vorba.

După 6 minute de stop cardiac creierul începe să moară", a declarat Romeo Boancă, medic UPU Brașov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel