Urmărește dezbaterea live

Bărbații sub 50 de ani, fumători: numărul de țigări și riscul de AVC, legătură incredibilă

Pentru bărbații sub 50 de ani - adică cei tineri și în putere - riscul de a face AVC ( accident vascular cerebral ) se modifică odată cu numărul de țigări fumate, arată un studiu. Dar dacă se lasă de fumat, beneficiile se văd imediat!

Bărbații cu vârsta sub 50 de ani care fumează au un risc cu 88% mai mare să aibă un accident vascular cerebral decât bărbații care nu au fumat niciodată - iar numărul de țigări pe zi poate muta acest risc în sus sau în jos, potrivit unor cercetări recente.

2 pachete pe zi? Risc cu 466% mai mare!

Studiul, publicat în jurnalul Stroke, al American Heart Association, a implicat 1.145 de bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, inclusiv 615 bărbați care au suferit un accident vascular cerebral (AVC). Atunci când datele au fost defalcate în funcție de numărul de țigări, cei care fumau mai puțin de 11 țigări pe zi aveau o probabilitate de 46% mai mare să fi avut un accident vascular cerebral. Bărbații care fumau ce obicei două pachete pe zi aveau aproape cinci ori - sau 466% - un risc mai mare pentru un accident vascular cerebral decât cei care nu au fumat niciodată!

„A existat o relație clară între numărul de țigări pe care bărbații fumau și riscul de AVC", a declarat Janina Markidan, autoarea principală a studiului, studentă la Școala de Medicină a Universității din Maryland. „Pentru fiecare subgrup, riscul a crescut. Cu cât fumau mai mult, cu atât te crește mai mult riscul. "

Imediat ce te lași riscul scade

Studiul a analizat datele la un moment dat și nu de-a lungul timpului, în funcție de obiceiurile participanților. Dar a arătat că fumători care renunțaseră la viciu - oameni care au fumat peste 100 de țigarete în viață - cu 30 de zile anterioare studiului, au avut de câștigat. Riscul lor de AVC a fost de doar 42 la sută, mai puțin de jumătate din cel al fumătorilor activi.

„Există speranțe", a spus ea. „Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru dvs. este să nu fumați niciodată, dar dacă renunțați acum, există beneficii pe care le veți vedea imediat după ce renunțați. Așadar, merită să renunți!", a spus autoarea studiului, conform American Heart Association News.
Cercetarea nu a inclus informații despre vaping, a arătat dr. John Cole, coautor al studiului și profesor asociat de neurologie la Universitatea Maryland și Centrul Medical pentru Veterani din Baltimore.

„Dar este rezonabil să considerăm că inhalarea unei varietăți de substanțe chimice prin vapori este de asemenea toxică", a spus el. „Îndemn persoanele să nu fumeze țigări electronice, deoarece nu se cunosc pe deplin riscurile de sănătate asociate cu vapingul. Sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la riscul de vaping și accident vascular cerebral. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel