Băile cu lapte, secretul antic al Cleopatrei. Care sunt beneficiile și de ce e bine să încerci

baile cu lapte - FOTO: Freepick
Băile cu lapte nu sunt doar relaxante, dar au și efect cosmetic asupra pielii. Cum te poți răsfăța precum Cleopatra în propria ta cadă.

Băile cu lapte sunt faimoase încă de acum secole. Ritualul antic folosit de Cleopatra, baia cu lapte, relaxează întregul corp, dar are efecte minune asupra pielii.

Laptele conține vitaminele A și D, precum și acid lactic. Unele dintre aceste componente sunt aditivi populare de îngrijire a pielii. Acesta poate fi motivul pentru care mulți pasionați de îngrijire a pielii au început să aplice lapte pe pielea lor.

Baie în lapte

Pentru a face baie de lapte trebuie să adăugați lapte în apa caldă. Acesta poate fi benefic pentru o serie de afecțiuni ale pielii, inclusiv eczeme, psoriazis, și pielea uscată, arată Healthline.

Băile de lapte sunt remedii cosmetice sau de înfrumusețare, dar nu vor trata nicio afecțiune a pielii. Laptele a fost folosit ca remediu popular pentru lucruri precum arsurile solare, iritațiile pielii, hiperpigmentarea, eczemele și psoriazisul.

Vezi și: Care este cel mai bun iaurt pentru diabetici. La ce trebuie să fie atenți când îl cumpără

Beneficiile laptelui asupra pielii

Laptele are mai multe beneficii asupra pielii. Datorită compușilor naturali pe care îi conține, laptele poate hidrata și hrăni pielea. O baie lungă și fierbinte cu lapte poate părea un concept ciudat dacă nu l-ați încercat niciodată, dar oamenii se bucură de beneficiile acestora de secole.

Potrivit legendei, Cleopatra și-a obținut celebrul ten scăldându-se în lapte și miere. 

Efect asupra pielii uscate

Dacă avețipielea uscată, băile de lapte pot ajuta la refacerea umidității pierdute. Laptele conține:

- proteine

- grăsime

- vitamine

- minerale

- acid lactic

Proteinele și grăsimile pot ajuta la înmuierea și calmarea pielii. Iar acidul lactic este un exfoliant delicat. Exfolierea este importantă pentru îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, ceea ce poate face ca pielea să devină mai catifelată.

Într-un studiu despre îngrijirea pielii pentru femeile de peste 65 de ani, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că  băile de lapte sunt eficiente pentru a scăpa de mâncărimi ale pielii, mai arată Healthline.

Vezi și: Cum să ne depășim traumele emoționale. Psihoterapeut: Este un proces foarte complex, ca o destructurare

Eczemă

Eczemele cauzează adesea erupții cutanate și iritații. Un studiu a constatat că aplicarea topică a laptelui matern uman a fost la fel de eficientă pentru tratarea copiilor cu eczeme ca unguent cu hidrocortizon.

Psoriazis

O baie de lapte poate ajuta la tratarea simptomelor psoriazisului, inclusiv mâncărimi, crustă, sau piele neuniformă. Cu toate acestea, cercetarea științifică este limitată la eficacitatea unei băi de lapte pentru a trata psoriazisul.

Otravă de iederă

Băile de lapte pot ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de otrava de iederă. Laptele poate ajuta la calmarea roșeții, mâncărimii și a inflamației.

Vezi și: Adevărul despre pâine și aluatul congelat din care e făcută. Care sunt "capcanele" de pe etichetă

Arsuri solare

Proteinele, grăsimile, aminoacizii și vitamina A și D găsite în lapte pot fi calmante și liniștitoare pentru pielea arsă de soare. Încercați să vă îmbăiați în lapte timp de până la 20 de minute. După baie folosiți o cremă cu aloe vera sau o altă cremă hidratantă pentru cele mai bune rezultate.

Băile de lapte sunt sigure?

Băile de lapte nu sunt sigure pentru toată lumea. Evitați-le dacă aveți pielea sensibilă. Acidul lactic din lapte îl poate irita. De asemenea, evitați băile de lapte dacă aveți febră mare.

Dacă sunteți gravidă, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca o baie de lapte. Părăsiți baia imediat dacă simțiți o senzație de leșin sau amețeală.

Vezi și: Durerea lombară, de la cauzele fizice la cele emoționale. Terapeut: Dacă mă uit în ambele direcții, rezultatul este mult mai rapid

Cum pregătiți baia de lapte

Pentru a face o baie de lapte, puteți adăuga 1 până la 2 cești de lapte într-o cadă plină de apă caldă. De asemenea, puteți adăuga uleiuri esențiale, săruri de baie, miere sau bicarbonat de sodiu pentru beneficii suplimentare.

- 1 până la 2 căni de lapte praf (sau lapte la alegere)

Indicații de orientare

- Umpleți cada cu apă caldă și adăugați lapte și ingrediente opționale.

- Se amestecă apa și laptele cu brațul sau piciorul pentru a combina.

- Relaxați-vă timp de 20 până la 30 de minute.

- Vă clătiți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel