Bacteriofagii, visururile bune. Cum ajută organismul să lupte împotriva bolilor

bacteriofagii - FOTO: Freepik
Bacteriofagii sunt un tip de virus care luptă împotriva bacteriilor.

Bacteriofagii sunt virusuri prietenoase care vânează și ucid bacteriile. În contextul în care rezistența la antibiotice este în creștere, oamenii de știință cred că bacteriofagii ar putea vindeca infecțiile bacteriene.

Pentru niște agenți atât de mici, virusurile au avut un impact uriaș asupra umanității. Epidemiile de boli virale, cum ar fi variola, gripa, HIV și COVID-19, au ucis miliarde de oameni de-a lungul istoriei umane și au modelat în mod fundamental societățile de-a lungul timpului.

Dar nu toate virusurile sunt ucigașe. Ca și în cazul bacteriilor, virusurile "bune" sau "prietenoase" pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătate.

Oamenii de știință vorbesc acum despre un virom - toate tipurile diferite de virusuri pe care le găzduim în corpul nostru și care contribuie la sănătate, la fel ca microbiomul bacterian.

Acest virom este imens. Aveți 380 de trilioane de particule de virus care trăiesc (sau există) în sau pe corpul dumneavoastră în acest moment - de 10 ori mai multe decât numărul de bacterii. Aceste virusurui se ascund în plămânii și sângele nostru, se furișează pe pielea noastră sau în interiorul microbilor din intestinele noastre.

Există virusuri care ucid celulele canceroase și ajută la descompunerea tumorilor, altele care ne antrenează sistemul imunitar și îl ajută să lupte împotriva agenților patogeni și chiar unii care controlează expresia genelor în timpul sarcinii, potrivit MSN.

Bacteriofagii: câinii de pază antibacterieni

Marea majoritate a virusurilor din interiorul nostru sunt bacteriofagi – virusuri care ucid bacteriile din microbiomul nostru. Bacteriofagii, cunoscuți și sub numele de fagi, sunt inofensivi pentru celulele umane, deoarece nu le recunosc ca fiind prada lor bacteriană.

Aceștia acționează prin vânătoarea de bacterii și prin atașarea la suprafața unei celule bacteriene, înainte de a injecta materialul ADN viral în celulă.

ADN-ul viral se replică apoi în interiorul bacteriei, uneori prin împrumutarea hardware-ului de replicare a ADN-ului bacteriei.

Odată ce în interiorul celulei bacteriene au fost create virusuri noi, celula se sparge pentru a elibera noile particule virale.Toate acestea durează doar 30 de minute, ceea ce înseamnă că un virus poate deveni mai mulți în câteva ore.

Terapia cu fagi: un scurt istoric

Capacitatea fagilor de a distruge bacteriile i-a făcut pe oamenii de știință să se gândească dacă ar putea fi folosiți pentru tratarea infecțiilor bacteriene la începutul secolului XX, dar când au apărut antibioticele, precum penicilina, cercetările au dispărut.

Georgia este un punct fierbinte pentru turismul cu fagi, pacienți din întreaga lume mergând acolo pentru a fi tratați cu fagi. Din aceste clinici, unii oameni de știință spun că avem dovezi solide că fagii pot acționa împotriva infecțiilor rezistente la agenții antibacterieni convenționali.

Georgia s-a transformat într-unul dintre centrele globale de fagoterapie, găzduind una dintre cele mai mari colecții terapeutice de bacteriofagi din lume.

Dar și țări precum Belgia și SUA încep să utilizeze fagi pentru cazuri excepționale în centre de terapie specializate.

Și Germania începe să se intereseze de terapiile cu fagi. Un raport de cercetare publicat la 18 iulie 2023 a îndemnat factorii de decizie politică ca fagii să fie mai bine explorați și utilizați, nu doar pentru medicina umană, ci și pentru infecțiile de origine alimentară și protecția culturilor.

Rolul fagilor în medicină

Experții  consideră că terapiile cu fagi prezintă dezavantaje care trebuie rezolvate înainte ca acestea să fie aprobate pentru o utilizare pe scară largă.

"O problemă centrală este că nu există o standardizare a terapiei. Terapia cu fagi trebuie să fie adaptată cu precizie la bacteriile care provoacă o infecție la un pacient", a declarat Gerd Fätkenheuer, expert în boli infecțioase la Spitalul Universitar din Köln, Germania.

Fätkenheuer a precizat că infecțiile pot fi cauzate de bacterii cu proprietăți diferite, astfel încât este nevoie de un cocktail de fagi diferiți ca terapie, iar acest amestec de fagi trebuie să fie disponibil foarte repede, înainte ca infecția să scape de sub control.

Și bacteriile dezvoltă rezistență la terapiile cu fagi. Dar terapiile cu fagi au un bun istoric de siguranță. Cercetătorii spun că ingerăm miliarde de fagi în fiecare zi, odată cu mâncarea noastră, fără efecte secundare relevante. Asta înseamnă că organismul nostru ar trebui să poată tolera foarte bine terapiile cu fagi.

Raportul de cercetare german recomandă ca următorii pași să includă proiecte de cercetare și proiecte clinice la scară largă pentru a stabili terapiile cu fagi eficiente pentru diferite tipuri de infecții.

Pentru moment, este puțin probabil ca bacteriofagii să înlocuiască antibioticele. Dar oamenii de știință sunt optimiști că ar putea fi utilizați în combinație pentru a face antibioticele mai eficiente, în special împotriva tulpinilor de bacterii rezistente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel