Avocatul Poporului va ataca Ordonanța pe sănătate la CCR. Reacție Raed Arafat

Renate Weber și Raed Arafat
Avocatul Poporului a anunțat că va ataca la CCR Ordonanța de Urgență care dă acces spitalelor private la banii publici din cadrul programelor naționale și a acțiunilor prioritare. Raed Arafat a reacționat

Avocatul Poporului, Renate Weber, susține că va ataca OUR privind liberalizarea programelor naționale pentru că a identificat posibilele probleme și va depune la Curte documentele la mijlocul săptămânii viitoare. Actul normativ adoptat pe 4 fabruarie de Guvernul Orban dă, practic, acces spitalelor private la banii publici din cadrul programelor naționale, dar și ale celor pentru urgențe – acțiunile prioritare.

„Este vorba de competiţia neloială care se instalează între sistemul privat şi cel public, pentru că sistemul public are nişte rigori în ceea ce priveşte achiziţiile publice, care nu se aplică şi celui privat. (...) Această uşă larg deschisă acum pentru serviciile de urgenţă din spitalele private va bulversa categoric întreg sistemul de urgenţă din România şi asta va avea consecinţe teribile", a arătat Renate Weber, Avocatul Poporului, la TVR1.

Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, care este șeful Departamentului de Urgență spune că nu înțelege de ce o reglementare așa de importantă pentru sănătate nu a fost discutată cu toți cei implicați și că se încearcă trecerea ei pe repede înainte.

„Cred că este oportună orice modalitate prin care această ordonanță să fie corectate sau, binînțeles, oprită, și poate rediscutată și ieșită cu altă formă, și după o dezbatere foarte serioasă. Trebuie analizat impactul, foarte serios, nu cred că s-a făcut o analiză de impact. (...) Sectorul public, vrând-nevrând, trebuie să fie întărit și trebuie să aibă posibilitatea să evolueze fără să devină linia a doua după sectorul comercial", a arătat secretarul de stat, la Digi24.

Mai mult, Raed Arafat este de părere că clinicile private nu au ce cauta în sistemul de urgență, sistem care ține de siguranța națională.

„Sectorul comercial s-ar putea să pună mâna pe lucruri vitale, care încet, încet scoțând sectorul public din ele, să înceapă să le negocieze pe alte prețuri şi să crească semnificativ costurile, fără să crească neapărat numărul beneficiarilor", a spus dr. Raed Arafat, la TVR 1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel