Avocatul Poporului: Prin Constituție, statul asigură accesul românilor la Sănătate în spitalele de stat

Renate Weber, Avocatul Poporului. Foto: Facebook
Avocatul Poporului, Renate Weber spune că a atacat la Curtea Constituțională Ordonanța de liberalizare a programelor naționale pentru că statul poate să asigurre servicii medicale doar în spitalele publice, nu și private.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a spus, la un post tv, că problema este că există două prevederi în Constituție care obligă statul român să asigure, în spitale de stat, dreptul la sănătate al tuturor românilor. 

„Am contestat Ordonanța de urgență privind liberalizarea programelor naționale pentru că în termen de foarte puțini ani vom vedea că va crea disfuncționalități grave în sistemul public, vom vedea astfel de situații în care spitalele publice care vor primi și mai puțini bani decât primesc acum, pentru că din bugetul de stat, în general, noi am alocat cam 5% către Sănătate. În viitor, pe baza acestei Ordonanțe, la același buget vor avea acces nu doar spitalele publice ci și spitalele private. În diferite forme. Prin accesul la aceste programe naționale, prin mai ales liberalizarea completă a ceea ce înseamnă medicina de urgență oferită de către spitalele private. (...) Amânarea făcută la coplată care pur și simplu păcălește în acest moment. Nu coplata este problema. Problema este că există două prevederi în Constituția României care stabilesc foarte clar, pe de-o parte obligația statului de a asigura dreptul la sănătate, și în același timp dreptul cetățenilor români, conform Art.47, alin.2, de a beneficia de asistență medicală, evident de calitate, da, în unitățile spitalicești de stat! Așa spune Constituția României. Noi avem un singur buget care este alocat pentru Sănătate. Astăzi, el este insuficient pentru unitățile de stat. Cum o să fie în viitor, când din același buget se vor înfrupta, vor avea posibilitatea să ia din el și unitățile spitalicești private. (...) Lumea trebuie să înțeleagă următorul lucru: că nimeni nu este, și categoric nu eu, împotriva unor servicii de sănătate prestate de spitale sau unități private. Categoric este foarte bine. Ar trebui însă să nu uităm un lucru, acestea sunt totuși niște businessuri, niște afaceri, care la final trebuie să producă și un profit pentru cei care le sunt proprietari. Păi, în condițiile acestea, a nu avea prevederi de concurență corectă, loială, între sistemul public și sistemul privat, iertați-mă, va crea disfuncționalități în sistemul public”, a arătat Renate Weber, într-o intervenție la România TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel