Avertismentul medicului Mihai Craiu: Nu vă tratați singuri cu azitromicină, chiar dacă o aveți la dispoziție!

Mihai Craiu  FOTO: DC Medical
Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra unui medicament care a oferit speranțe false în tratarea formelor ușoare și medii de COVID. 

Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează, pe rețelele sociale, despre pericolul folosirii azitromicinei în tratarea COVID.

”Aceasta structură spectaculoasă este... azitromicina. Faimoasa moleculă ce a dat atâtea false speranțe privind tratamentul formelor ușoare și medii de infecție cu SARS-CoV-2. De altfel și zilele acestea se prescrie frenetic pentru unii din cei foarte mulți care au o infecție ușoară cu noul coronavirus.

Ipoteza de lucru enunțată la începutul anului 2020 că azitromicina ar putea avea efecte antivirale în maladia COVID-19 a fost infirmată de numeroase studii clinice. Prin administrarea unei doze unice de azitromicină la inceputul bolii se spera influențarea răspunsului inflamator în așa mod încât eliberarea de molecule de semnalizare să nu evolueze către "furtuna de citokine". Cu toate consecințele ei nefaste...”, subliniază medicul Mihai Craiu.

Specialistul susține că dovezile științifice au demonstrat că folosirea azitromicinei ”are efecte similare cu administrarea unei doze de placebo”, mai ales ”cel puțin în primele 14 zile de la doză - https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2782166Nici administrarea unor doze repetate, pentru 3 zile, nu funcționează mai bine, o dovedește studiul britanic PRINCIPLE. Acesta a evaluat tratamentul COVID-19 la persoane cu risc de evoluție gravă - https://www.thelancet.com/.../S0140-6736(21)00461-X/fulltext”.

Acesta oferă și alte argumente științifice privind efectele folosirii azitromicinei în tratamentul uzual pentru COVID:

”Și, ca să fie clar pentru toată lumea, nici măcar adăugarea azitromicinei la tratamentul uzual al bolii ușoare sau medii (studiul ATOMIC2) nu a modificat riscul de agravare sau spitalizare - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34252378/Cu alte cuvinte:

1. Nu vă tratați singuri cu azitromicină, chiar dacă o aveți la dispoziție!

2. Nu are indicație (deci nu trebuie prescrisă) în formele ușoare de COVID-19, tratate la domiciliu - apropos există un NOU protocol național de tratament în infecția cu SARS-CoV-2, protocol ce corectează eroarea unei recomandări mai vechi, a prescripției de antibiotice, la copilul ce are formă ușoară de boală.

MESAJ DE LUAT ACASĂ - antibioticele se dau în boli bacteriene dovedite.Administrarea profilactică de antibiotice, în bolile acute, este contraindicată, cu unele excepții (excepții în care nu intră COVID-19!!) - puteți citi aici despre profilaxia asociată tratamentelor stomatologice, preoperator, la naștere sau la pacienții cu infecții cronice și imunodeficiențe - https://www.webmd.com/.../what-to-know-prophylactic...”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel