Avertismentul medicilor legat de vitamina D: NU exagerați! Poate duce la toxicitate

Vitamina D. Foto: Pixabay
Odată cu pandemia, informații mai mult sau mai puț in corecte au circulat și au făcut înconjurul lumii în cel mai scurt timp. Una dintre aceste informații se referă la vitamina D, despre care se crede că ar putea avea beneficii pentru sănătate, în infecția COVID. De aici și până la administrarea în exces, pe cont propriu, nu a mai fost decât un pas. Medicii atrag, însă, atenția asupra riscurilor excesului de vitamina D.

De la începutul pandemiei, au existat mai multe studii care au examinat modul în care vitaminele pot afecta riscul de a contracta COVID-19. Cu toate acestea, un studiu notabil avertizează că o anume vitamină  ar putea să nu fie la fel de eficientă cum se credea anterior.

Cercetătorii din Brazilia au efectuat un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo (standardul de aur în evaluarea eficacității medicamentelor) care a implicat 240 de pacienți într-un spital din orașul São Paulo. I-au împărțit în două grupuri, dintre care unul a primit o soluție de ulei de arahide și cealalt, vitamina D3 într-o singură doză dizolvată în aceeași soluție. Toți au fost tratați pentru COVID-19 cu același protocol spitalicesc, cu antibiotice și antiinflamatoare. Ei au descoperit că vitamina D nu a avut niciun impact clinic asupra duratei șederii în spital, internarea la UTI, intubarea sau decesul.

Nu există nicio indicație că poate ajuta în infecția COVID

„Studiile in vitro sau studiile pe animale au arătat anterior că în anumite situații vitamina D și metaboliții săi pot avea efecte antiinflamatorii și antimicrobiene, precum și modularea răspunsului imunitar. Am decis să investigăm dacă o doză mare de substanță. ar putea avea un efect protector în contextul unei infecții virale acute, reducând fie inflamația, fie încărcătura virală”, a declarat Rosa Pereira, cercetătorul principal al proiectului, pentru Agência FAPESP, într-un comunicat de presă, despre studiul publicat în Journal of the Asociația Medicală Americană (JAMA). „Până acum putem spune că nu există nicio indicație de a administra vitamina D pacienților care vin la spital cu COVID-19 sever”, a spus ea.

Bruno Gualano, cercetător la FM-USP și penultimul autor al articolului, explică că descoperirile înseamnă că nu există un „glonț de argint” pentru tratamentul COVID-19. „Dar asta nu înseamnă că utilizarea continuă a vitaminei D nu poate avea efecte benefice de vreun fel”, a spus el.

Câtă vitamina D ar trebui să luați?

Deși vitamina D este esențială, administrarea mai mult decât doza recomandată poate duce la toxicitate, numită și hipervitaminoză. Potrivit Clinicii Mayo, poate provoca o acumulare de calciu în sânge (hipercalcemie), ducând la simptome precum greață și vărsături, slăbiciune și urinare frecventă. „Toxicitatea vitaminei D ar putea evolua spre dureri osoase și probleme ale rinichilor, cum ar fi formarea de pietre”, explică ei.

S-a demonstrat că luarea a 60.000 de unități internaționale (UI) pe zi de vitamina D timp de câteva luni provoacă toxicitate. „Acest nivel este de multe ori mai mare decât alocația dietetică recomandată (RDA) din SUA pentru majoritatea adulților de 600 UI de vitamina D pe zi”, explică ei.

Ar trebui să nu luați vitamina D deloc?

"Dacă ai deficit de vitamina D, asta are un impact asupra susceptibilității tale la infecții. Așa că nu m-ar deranja să recomand și o fac și eu luând suplimente de vitamina D", a spus dr. Anthony Fauci în timpul unei discuții Live cu actrița Jennifer Garner. Discutați cu medicul pentru a vedea dacă este recomandat pentru dvs. Sp luați vitamina D și în ce doză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel