Avertisment pentru pacienții cu astm: Dacă folosesc în exces medicația de urgență riscă să-și agraveze boala

Pacienții cu astm care utilizează în exces medicația de urgență au risc ridicat de agravare a bolii. Potrivit unui studiu realizat în rândul pacienților, 4 din 10 pacienți cu astm au folosit într-un an 3 sau mai multe flacoane cu bronhodilatator cu durată scurtă de acțiune și au prezentat o rată mai mare de exacerbare.

„Pacienții cu astm, în majoritatea cazurilor, utilizează și au încredere crescută în medicația de urgență care nu rezolvă inflamația, respectiv cauza bolii, ci doar ajută la depășirea pe moment a simptomelor și anume a efectelor astmului.

Este important ca fiecare pacient să discute cu medicul curant rolul fiecărei opțiuni de tratament. Studiile au arătat că astmul necontrolat duce la cel puțin o spitalizare pe an pentru aproximativ jumătate dintre pacienții cu astm.

Ghidul Inițiativei Globale pentru astm, documentul standard pentru medici în ceea ce privește managementul corect al astmului, subliniază că utilizarea a mai mult de 3 flacoane bronhodilatatoare cu durată scurtă de acțiune pe an este asociată cu risc crescut de exacerbări severe, iar de la 12 flacoane pe an vorbim despre un risc crescut de deces din cauza astmului”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog.

În contextul actual în care informarea din surse sigure este esențială pentru menținerea stării de sănătate în general, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) și Societatea Română de Pneumologie (SRP) anunță o nouă etapă a Campaniei Naționale de Informare și Educare “RESPIR” prin lansarea platformei www.astmcontrolat.ro, unde persoanele diagnosticate cu astm ușor și moderat pot găsi răspunsuri la întrebările lor despre gestionarea corectă a afecțiunii.

Pacienții pot face singuri un test care analizează riscul de dependență de bronhodilatatorul cu durată scurtă de acțiune (inhalatorul albastru), ce poate fi accesat aici: https://astmcontrolat.ro/testastm/. Rezultatul generat poate fi descărcat și prezentat medicului, pentru mai multe informații și evaluarea planului de tratament, în situațiile în care este cazul și medicul recomandă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel