Avertisment OMS, coronavirus: „Epidemia se schimbă!” O mutație de 10 ori mai infecțioasă

Coronavirus,
Un oficial de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat populația că o anumită categorie de persoane poate răspândi acest coronavirus fără să își dea seama. În plus, SARS CoV-2 a făcut mutații, dintre care una este de 10 ori mai contagioasă, dar mai puțin letală. 

Takeshi Kasai, directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest, a avertizat că persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, asimptomatice sau cu simptome ușoare de coronavirus, pot răspândi virusul fără să își dea seama că fac asta.

„Acest lucru crește riscul răspândirii virusului la persoanele cele mai vulnerabile, la vârstnici, bolnavi cronici, oameni care locuiesc în zone urbane dens populate și în cele rurale izolate. (...) Epidemia se schimbă", a declarat acesta. 

Potrivit OMS, regiunea Pacificul de Vest, care cuprinde 27 de țări din Asia și Pacific, are peste 400.000 de infectări cu noul coronavirus, iar peste 9.000 de oameni au murit din cauza lui. Oficialul OMS a afirmat, conform Antena3, că țările din regiunea Asia-Pacific au intrat „într-o nouă fază a pandemiei”.

„Acest lucru crește riscul răspândirii virusului la persoanele cele mai vulnerabile, la vârstnici, bolnavi cronici, oameni care locuiesc în zone urbane dens populate și în cele rurale izolate”, a spus el. 

Mutația mai puțin letală, dar mai infecțioasă

Președintele Societății Internaționale pentru Boli Infecțioase, Paul Tambyah, spune că există dovezi științifice care arată că proliferarea mutației D614G a coronavirusului în anumite părți ale lumii, precum Europa, America de Nord sau Asia, coincide cu o scădere a ratei mortalității, virusul devenind și mai puțin letal decât era, dar cu o creștere a ratei de infectare. 

„Este în interesul virusului să infecteze cât mai mulți oameni fără să-i ucidă pentru că virusul depinde de gazdă pentru hrană și adăpost", susține oficialul. 

Această mutație a virusului a fost observată încă din luna februarie, iar directorul general pentru sănătate din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a îndemnat la creșterea vigilenței publice, după descoperirea a două focare, pentru că tulpina D614G ar fi de 10 ori mai infecțioasă, iar vaccinurile aflate în prezent în diferite etape de dezvoltare ar putea să nu fie eficiente în fața ei, notează Antena3

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel