AUSTRIA: Vaccinarea contra COVID va fi obligatorie din februarie pentru persoanele de la 18 ani în sus
16 ian 2022, 17:23

Campanie vaccinare
Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat că, în ciuda protestelor, vaccinarea va fi obligatorie din februarie pentru toți cetățenii din Austria care au de la 18 ani în sus. Cei care nu se vor vaccina, vor fi amendați cu până la 3.000 de euro.

Austria va introduce obligativitatea vaccinării contra COVID pentru adulți, de la începutul lui februarie, sub riscul unei amenzi ridicate, a declarat duminică cancelarul austriac Karl Nehammer, conștient de caracterul „sensibil” al acestei premiere europene care divizează societatea.

„Așa cum era prevăzut, vom face vaccinarea contra COVID obligatorie de la începutul lui februarie” pentru cei de peste 18 ani, a declarat, la Viena, în cadrul unei conferințe de presă, șeful conservator al guvernului, cancelarul Karl Nehammer, care conduce țara împreună cu ecologiștii.

Toată săptămâna au avut loc dezbateri furtunoase în Parlament în jurul acestui proiect, în contextul în care 78,5% din populația eligibilă este vaccinată în acest moment cu schema completă.

„Este un proiect sensibil” dar „conform Constituției”, care necesită „o fază de adaptare” care să le permită celor recalcitranți să se vaccineze „până la jumătatea lui martie”, a detaliat cancelarul.

„După aceea vor fi efectuate controale” și a nu fi vaccinat va reprezenta un „delict” pasibil de „sancțiuni” financiare între 600 și 3.600 de euro, în caz de recidivă, a explicat cancelarul.

Luată un timp în calcul, vaccinarea minorilor în vârstă de peste 14 ani a fost în cele din urmă abandonată și numai adulții vor fi vizați de măsură, a precizat liderul conservator în prezentarea proiectului de lege care urmează să fie adoptat joi de parlament.

Guvernul austriac justifică această măsură rară prin sufocarea spitalelor și dorința sa de a atinge o rată de vaccinare de 90%, care ar permite, potrivit experților, atingerea unei imunități colective.

Măsura dispune de o largă majoritate în Cameră, unde conservatorii și Verzii, dar și social-democrații și liberali o susțin. Numai extrema dreaptă austriacă este împotrivă măsurii, clamând protejarea libertăților individuale.

Excepții de la această măsură sunt prevăzute, în text, pentru femeile însărcinate și toate persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale.

Sesizarea acestor excepții în registrul național al vaccinărilor nu va fi posibilă decât începând in aprilie, a avertizat organismul însărcinat cu colectarea datelor.
Duminică, potrivit cifrelor guvernului, 5,8 milioane de locuitori din Austria care numără 7,4 milioane de persoane eligibile pentru vaccinare dispuneau de un certificat de vaccinare la zi. 

Peste 27.000 de persoane au demonstrat sâmbătă în Viena, capitala austriacă, împotriva acestei măsuri controversate, clamând că ea încalcă libertățile individuale.

Certificatul de vaccinare se impune într-un număr crescând de țări pentru anumite profesiuni, categorii de populație sau anumite activități. Însă vaccinarea anti-COVID obligatorie pentru toți rămâne o excepție. Ea a intrat în vigoare până acum în Ecuador, Tadjikistan, Turkmenistan, Indonezia și Micronezia.

În Germania, un proiect similar, apărat de noul cancelar social-democrat Olaf Scholz, ar putea fi dezbătut în Bundestag la sfârșitul lui ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?