Alimentația echilibrată, bogată în...
Un atac de cord are loc atunci când fluxul de sânge către inimă este redus sau blocat în mod sever. Blocajul se cauzează, de obicei, unei acumulări de grăsime, colesterol și alte substanțe în arterele inimii (coronare). Depozitele de grăsime, care conțin colesterol, se numesc plăci. Procesul de acumulare a plăcilor se numește ateroscleroză.
Uneori, o placă se poate rupe și poate forma un cheag care blochează circulația sângelui. Lipsa fluxului sanguin poate deteriora sau distruge o parte a mușchiului cardiac.
Un atac de cord se mai numește și infarct miocardic.
Este necesar un tratament prompt pentru un atac de cord pentru a preveni decesul.
Ei bine, potrivit unui nou studiu, persoanele diagnosticate cu gripă au de șase ori mai multe șanse de a suferi un atac de cord în prima săptămână în care au fost testate pozitiv la virusul gripal decât în anul anterior sau în anul următor.
Acest studiu, condus de Annemarijn de Boer, PhD, de la Julius Center for Life Sciences and Primary Care, UMC Utrecht din Utrecht, Țările de Jos, vine la 5 ani după ce un studiu din 2018 realizat de cercetători canadieni a constatat o legătură puternică similară între gripă și atac de cord la persoanele spitalizate pentru atacuri de cord.
Descoperirile actuale vor fi prezentate în cadrul Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase din acest an, care va avea loc la Copenhaga, Danemarca, pe 18 aprilie.
Echipa lui Annemarijn de Boer explică faptul că legătura dintre gripă și atacul de cord constă în capacitatea virusului gripal de a crește aderența sau coagularea sângelui. Această coagulare, împreună cu inflamația provocată de răspunsul imunitar al organismului, poate slăbi plăcile de grăsime din artere.
Astfel, în cazul în care o placă se rupe, se poate forma un cheag de sânge și poate provoca un atac de cord.
"Infecțiile respiratorii, în general, pot provoca o astfel de obstrucție", a declarat Annemarijn de Boer, potrivit Medscape
Scopul acestui studiu a fost de a reproduce studiul cercetătorilor canadieni Kwong și colegii săi, dar de a consolida analizele prin includerea datelor privind mortalitatea în cadrul unor populații mai largi. Studiul anterior nu a inclus decesele cauzate de atacul de cord care au avut loc în afara spitalului.
Annemarijn de Boer a folosit rezultatele testelor din 16 laboratoare din Olanda (care acoperă aproximativ 40% din populație), împreună cu înregistrările privind decesele și spitalele pentru o analiză mai amplă.
Potrivit cercetătorului, în Olanda, testarea și diagnosticarea gripei se face de obicei în spital, astfel încât pacienții care au fost studiați au fost cei cu boli grave.
Simptomele unui atac de cord variază, pentru că unii oameni au simptome ușoare, iar alții au simptome severe. De altfel, unele persoane nu au niciun simptom.
Simptomele comune ale atacului de cord includ:
- Durere toracică ce poate fi resimțită ca o presiune, o strângere, o durere, o apăsare sau o durere.
- Durere sau disconfort care se răspândește la umăr, braț, spate, gât, maxilar, dinți sau, uneori, în partea superioară a abdomenului
- Transpirație rece
- Oboseală
- Arsuri la stomac sau indigestie
- Amețeală sau amețeală bruscă
- Greață
- Dificultăți de respirație
Femeile pot avea simptome atipice, cum ar fi o durere scurtă sau ascuțită resimțită la nivelul gâtului, brațului sau spatelui. Uneori, primul simptom semn al unui atac de cord este stop cardiac brusc.
Gripa se ameliorează adesea de la sine, dar poate îmbolnăvi grav unele persoane. Este important să vă faceți vaccinul antigripal pentru a preveni orice fel de complicații.
Simptomele gripei apar foarte repede și pot include:
- temperatură ridicată brusc
- dureri de corp
- senzație de oboseală sau epuizare
- tuse uscată
- durere în gât
- o durere de cap
- dificultăți de somn
- pierderea poftei de mâncare
- diaree sau dureri de burtă
- senzație de rău și stare de rău
Simptomele sunt similare în cazul copiilor, dar aceștia pot avea, de asemenea, dureri în ureche și pot părea mai puțin activi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația echilibrată, bogată în...
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Durerea și disconfortul în jurul...