ASSMB interzice angajaților din spitale să discute cu presa. Vasile Cepoi, ANMCS: Nu se poate!

Prof. dr. Vasile Cepoi, presedintele ANMCS, Foto:DCnews
După ce ASSMB a postat pe site-ul propriu un regulament nou prin care interzice angajaților din cele 19 spitale din subordine să mai discute cu presa, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Vasile Cepoi reacționează: Nu poți interzice așa ceva!

La finalul lui 2019, ASSMB, direcția din subordinea Primăriei Capitalei care coordonează 19 spitale bucureștene, a compus un nou „Regulament intern al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București". Prin acesta, însă, interzice oricărui angajat din instituțiile medicale subordonate să mai comunice cu presa.

Pot rămâne fără loc de muncă

„În situația în care vreun salariat este contactat de către jurnalişti/ziarişti, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt desemnat, care va informa conducerea ASSMB cu privire la informațiile solicitate. Salariații nu vor furniza reprezentanților presei informații privind ASSMB sau în numele acesteia, cu excepția cazului în care au fost abilitați expres, în scris, în acest sens. Nerespectarea acestei reguli constituie abatere disciplinară şi se va sancționa conform prevederilor prezentului Regulament Intern", se arată în articolul 61 din noul Regulament al ASSMB.

Același document precizează și care sunt măsurile disciplinare care vor fi luate în cazul celor care încalcă directivele ASSMB: întâi avertisment scris, apoi retrogradarea din funcție cu diminuarea corespunzătoare a salariului în care s-a dispus retrogradarea pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile, ulterior reducerea salariului pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%, urmată de reducerea salariului de bază şi/sau după caz, a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%, iar în final chiar cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Vasile Cepoi: Nu se poate!

În replică, preşedintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, Vasile Cepoi, a declarat miercuri că nu i se poate interzice unei persoane să vorbească cu presa.

„Depinde la ce fel de informație se referă. Nu poți să interzici unei persoane să vorbească cu presa. Nu ştiu la ce se referă. Cred că nu este corect făcută această reglementare acolo. Dacă se referă la un eveniment care nu a fost încă analizat şi persoanele care dau informații dau din auzite şi nu din lucruri cunoscute, fapt care ar crea o percepție greşită asupra a ceea ce se întâmplă, cred că reglementarea are sens. Dacă este vorba despre orice fel de informații, deja lucrurile sunt exagerate şi cred că nici nu se poate lua o astfel de decizie după părerea mea. Una este să interzici să dai informații eronate despre instituție şi mi se pare corect să nu dai informații eronate despre instituție, pentru că afectezi imaginea instituției, şi alta este să îți fie interzis să iei legătură cu presa", a explicat Cepoi, la Digi 24.

Regulamentul integral se află pe site-ul ASSMB.

ASSMB are în subordine 19 spitale din Capitală: Spitalul Clinic "Sfânta Maria", Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu", Spitalul Clinic de Boli Infecțioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş", Spitalul Clinic de Urologie "Prof. Dr. Theodor Burghele", Spitalul Clinic "Dr. Ioan Cantacuzino", Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila", Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependențelor pentru Tineri "Sf. Stelian", Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia, Spitalul Clinic de ortopedie-traumatologie şi TBC osteoarticular "Foişor", Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu", Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgos", Spitalul Clinic "Nicolae Malaxa", Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia", Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", Spitalul de Pneumoftiziologie "Sfântul Ştefan", Spitalul de Boli Cronice "Sf. Luca", Centrul Clinic de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoia".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel