Această vitamină oferă speranțe...
Aspirina, unul dintre cele mai vechi medicamente din arsenalul medical, continuă să provoace dezbateri aprinse în comunitatea medicală modernă. Cunoscută inițial pentru efectele sale antiinflamatorii și analgezice, aspirina a devenit o piesă centrală în prevenția bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, recentele studii și analize adâncite aduc în discuție nu doar beneficiile sale bine-cunoscute, ci și riscurile potențiale, consolidând ideea că decizia de a prescrie aspirină în doză mică nu este una simplă sau universal valabilă.
Pacienții cu nivele ridicate de lipoproteină(a) (Lp(a)) se confruntă adesea cu dilema dacă ar trebui să înceapă să ia aspirină în doză mică. Această problemă este intens discutată de medici și pacienți, iar accesul limitat la teste și o înțelegere insuficientă a riscurilor asociate cu Lp(a) complică și mai mult situația.
Dr. C. Michael Gibson de la Institutul Baim pentru Cercetare Clinică din Boston și PERFUSE a subliniat experiențele sale personale. Deși nivelul său de colesterol cu lipoproteine cu densitate mică (LDL) era doar de 70 mg/dL, a fost surprins să descopere un scor de calciu extrem de ridicat. După investigații ulterioare, a constatat că avea o concentrație foarte mare de Lp(a), o descoperire îngrijorătoare având în vedere antecedentele familiale de boală cardiovasculară.
Evidențele din 2022 ale Societății Europene de Ateroscleroză subliniază o asociere puternică între nivelurile de Lp(a) și rezultatele adverse cardiovasculare, chiar și în cazul unor niveluri scăzute de colesterol LDL. Lp(a) este cunoscută pentru proprietățile sale pro-inflamatorii și pro-aterosclerotice, fiind asociată cu calcificarea valvei aortice și alte complicații, potrivit Medscape.
Vezi și: Setea excesivă, semn al diabetului. Simptome și factori de risc
Aspirina - FOTO: Freepik
Cu toate acestea, lipsa tratamentelor eficiente care să reducă direct nivelurile de Lp(a) reprezintă o provocare majoră. În lipsa unor opțiuni terapeutice, medicii se concentrează pe gestionarea altor factori de risc cardiovascular, cum ar fi controlul colesterolului LDL și al tensiunii arteriale.
În ceea ce privește aspirina în doză mică, există opinii împărțite în comunitatea medicală. Există sugestii că aspirina ar putea fi utilă în cazul pacienților cu Lp(a) ridicată din cauza posibilelor efecte protrombotice ale Lp(a). Cu toate acestea, există și îngrijorări legate de riscul crescut de hemoragii majore, ceea ce face ca decizia de a recomanda aspirina să fie una individualizată, luată în discuție între pacient și medic.
În concluzie, gestionarea pacienților cu Lp(a) ridicată implică evaluare atentă, educație continuă și o abordare personalizată pentru fiecare caz în parte, ținând cont de riscurile și beneficiile aspirinei și a altor intervenții disponibile în prezent.
Lipoproteina(a) sau Lp(a) este un tip de LDL sau lipoproteină cu densitate mică. LDL-urile (colesterolul sau grăsimile) pot provoca probleme pentru că pot forma plăci care îngustează arterele și încetinesc circulația sângelui. Suficiente astfel de plăci pot cauza blocări ale fluxului sanguin.
În plus, lipoproteina(a) face ca sângele să coaguleze mai ușor și să fie mai dificil de dizolvat cheagurile de sânge. Cheagurile de sânge sunt, de asemenea, asemănătoare cu niște obstacole în calea circulației sângelui. Inflamația cauzată de lipoproteina(a) face mai probabil ca aceste plăci să se spargă, atrăgând mai multe cheaguri de sânge, potrivit Cleveland Clinic.
Vezi și: Vitamina E și Seleniul, asociate cu dezvoltarea cancerului. Cresc riscul cu 91%
Aspirina protejează împotriva formării cheagurilor în artere, dar crește riscul de sângerări severe. Deși este utilizată pe scară largă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare (CVD), beneficiile sale nu sunt suficient de mari în comparație cu riscurile pentru prevenția primară a CVD în rândul unui număr mare de oameni.
Ghidurile recente ale United States Preventive Services Task Force privind utilizarea aspirinei pentru prevenirea CVD reflectă acest echilibru clinic, precum și dificultatea persistentă de a identifica o populație care ar putea beneficia cel mai mult de terapia preventivă cu aspirină, notează American Heart Association.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină oferă speranțe...
Aceste semne banale îți arată că, de...
Congelarea corectă a fructelor și...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Cum faci diferența între o infecție bacteriană și una virală....
Acestea sunt cele mai importante...
Descoperirile recente sugerează că excesul de grăsime abdominală...