Aspirina, anticoagulant eficient în operația la genunchi

Artrita, osteoartrita
Aspirina este un anticoagulant eficient în operația la genunchi. Vestea vine după ce studii precedente au arătat ineficiența ei în prevenția bolilor de inimă. Dar se pare că atunci când vine vorba de prevenirea formării cheagurilor de sânge după operația de înlocuire a genunchiului, bătrâna aspirină poate fi la fel de eficace ca medicamentele mai noi și mai scumpe, arată un studiu de ortopedie proaspăt publicat.

Aspirina, anticoagulant eficient în operația la genunchi. Când vine vorba de prevenirea formării cheagurilor de sânge după operația de înlocuire a genunchiului, bătrâna aspirină poate fi la fel de eficace ca medicamentele mai noi și mai scumpe, cum ar fi rivaroxabanul (Xarelto), potrivit unui studiu de ortopedie al cercetătorilor de la Michigan Medicine - University of Michigan.

Cercetătorii spun că includerea ei în tratament ar putea ajuta la reducerea costului îngrijirii celor aproape 1 milion de americani care au un genunchi înlocuit în fiecare an.

Anticoagulante scumpe sau ponosita aspirină?

După intervenția chirurgicală la genunchi, există riscul formării de cheaguri de sânge în picioare sau plămâni. Deci, este o rutină pentru pacienți să ia medicamente care să împiedice formarea de cheaguri timp de ceva timp după aceea.

Unii medici aleg medicamente puternice anti-coagulare cum ar fi heparina (Lovenox) și rivaroxabanul (Xarelto), dar nu este clar dacă aceste medicamente cu prescripție scumpe au efecte mai bune decât ieftina aspirina care nici nu e prescrisă.

Aspirina luată de una singură poate oferi o protecție similară comparativ cu tratamente anticoagulante", spune dr. Brian R. Hallstrom, un chirurg ortoped și coordonator asociat pentru calitate și siguranță la Universitatea din Michigan, Departamentul de Chirurgie ortopedică.

Hallstrom este autorul principal al unui nou studiu publicat în JAMA Surgery, care a constatat că puțini pacienți au dezvoltat un cheag de sânge după o intervenție chirurgicală, iar acei pacienți tratați cu aspirină s-au purtat la fel de bine ca și cei cu anticoagulante.

Crește consumul de aspirină

În timpul celor doi ani cât a durat studiul, din 2013 până în 2015, utilizarea aspirinei a crescut de la 10 la sută la 50 la sută în randul pacienților îngrijiți de chirurgii ortopezi din cadrul Registrului din Michigan de Artroplastie (Michigan Arthroplasty Registry Collaborative Quality Initiative), un efort la nivel de stat pentru a oferi pacienților cu cea mai bună recuperare și cele mai bune rezultate posibile după înlocuirea șoldului și a genunchiului.

De atunci, schimbarea de abordare a devenit chiar mai distinctă: prescrierea de aspirină a crescut la 70% în rândul chirurgilor din Michigan, spune Halstrom, co-director al initiațivei și un cercetător în domeniul servicilor de sănătate la Institutul U-M pentru Politici și Inovare în domeniul Sănătății.

Bazându-se pe experiența a 41.537 de pacienți din Michigan care au suferit intervenția de înlocuire a genunchiului, studiul poate continua dezbaterea cu privire la utilizarea de rutină a aspirinei pentru prevenirea cheagurilor.

Un studiu canadian recent a examinat problema, dar analiza a venit cu o notă: Fiecare dintre cei peste 3.400 de pacienți din studiile clinice a primit rivaroxaban în primele cinci zile după intervenția chirurgicală. După aceea, au continuat cu medicamentul sau au trecut la aspirină.

Noul studiu, însă, sugerează că pacienții pot fi protejați în mod adecvat dacă iau doar aspirină din prima zi.

„Acest studiu este cu adevărat o experiență reala a ceea ce s-a întâmplat în Michigan atunci când majoritatea chirurgilor au trecut la aspirină", sublinază Hallstrom, într-un material dat publictății de Facultatea de Medicină a Universității Michigan. „Incidența de cheaguri de sânge, embolie pulmonară și de deces nu a crescut în ciuda acestei schimbări dramatice în practica clinică".

Schimbarea procedurii și dezbateri

În decursul ultimului deceniu, chirurgii nu s-au mai axat pe anticoagulante puternice, ci s-au îndreptat spre aspirina în plus față de îmbunătățirea care poate fi adusă non-drog, cum ar fi prin dispozitivele de comprimare care împiedică formarea cheagurilor.

În ziua de azi, majoritatea pacienților au un risc general scăzut de formare a cheagurilor de sânge după înlocuirea genunchiului, din mai multe motive. Aceste motive includ perioade chirurgicale mai scurte, proceduri mai puțin invazive și utilizarea anesteziei regionale, care permite mobilizarea timpurie după intervenția chirurgicală, arată Hallstrom. Unii pacienți merg chiar acasă în aceeași zi.

Cel mai important mod de prevenire a formării cheagurilor de sânge este să te pui în mișcare", spune Hallstrom, observând că persoanele sunt expuse riscului de formare a cheagurilor de sânge atunci când stau sau stau în aceiași poziție prea mult, cum ar fi în avion sau în patul de spital.

Totuși, recomandările farmaceutice variază

Specialiștii de îngrijire critică din American College of Chest Physicians sunt în favoarea heparinei pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge, în timp ce orientările Academiei Americane de Chirurgie Ortopedică afirmă că niciun medicament nu este mai bun decât altul pentru prevenirea formării acestora.

Avantajele aspirinei

Studiul de la Universitatea Michigan a implicat pacienții supuși unei intervenții chirurgicale de înlocuire a genunchiului la oricare dintre cele 29 spitale din grupul de calitate chirurgicală din statul Michigan. O treime dintre pacienți au luat aspirină în monoterapie; 54% au luat doar un anticoagulant; iar 13% au avut o combinație de aspirină / anticoagulant.

În decurs de trei luni de la operație, doar 1,16% dintre pacienții cu aspirină au dezvoltat un cheag de sânge grav. Acest lucru a fost valabil pentru 1,42% dintre pacienții cu anticoagulante, conform studiului. Deci, statistic nu e mare diferență și niciun medicament nu a fost mai bun decât celălalt - dar aspirina are, totuși, unele avantaje evidente.

Aspirina este ușor de luat și mult mai puțin costisitoare", spune Hallstrom. „Pacienții o pot cumpăra direct de la farmacii, costă foarte puțin, în timp ce anticoagulantele au nevoie de monitorizare, injecții, ajustări frecvente de doză și sunt extrem de scumpe".

Costul raportat în SUA pentru cantitate de rivaroxaban pentru 30 de zile este de aproximativ 379 dolari - 450 dolari; heparina este estimată la 450 până la 890 dolari. Deși warfarina costă câțiva dolari pentru un tratament de 30 de zile, costul ei se apropie de cel al altor anticoagulante atunci când vizitele de monitorizare la medic sunt luate în considerare, a mai arătat Hallstrom.
În comparație, aspirina costă aproape 2 dolari pentru un tratament lunar!

Studiul sugerează că cei mai mulți dintre pacienți pot avea doar aspirină ca tratament anticoagulant fără a crește riscul de tromboembolism venos, însă medicii trebuie să ia în considerare și alți factori precum antecedentele de cheaguri, obezitatea și capacitatea de mobilizare a pacientului după o intervenție chirurgicală atunci când determină cea mai bună măsură pentru prevenirea cheagurilor.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel