Aspirina, adjuvant în tratamentul pentru tuberculoza multi-drog rezistentă

Aspirina
Un studiu realizat la Centenary Institute din Sydney a identificat o nouă țintă în tratarea tuberculozei rezistente la medicamente: cercetătorii au descoperit că bacteria Mycobacterium tuberculosis deturnează plachete din sistemul de coagulare a sângelui pentru a slăbi sistemul imunitar.

În ciuda eforturilor depuse la nivel mondial, tuberculoza este departe de a fi eradicată. Forma cea mai gravă a bolii, tuberculoza multi-drog rezistentă (TB MDR), este deosebit de costisitor de tratat, costând până la 250.000 de dolari pentru a trata un singur caz, în Australia. Și, de prea multe ori, e fatală. Oamenii de știință de la Centenary Institute din Sydney caută noi modalități de tratare a tuberculozei prin creșterea eficacității sistemului imunitar.

Tuberculoza în România, date AICI.

Folosind modelul de tuberculoză la peștii zebră, cercetătorii au folosit microscopia fluorescentă pentru a observa formarea de cheaguri și activarea trombocitelor în jurul siturilor de infecție. Senior-autorul și, totodată, șeful laboratorului Centenary's Immune-Vascular Interactions, Dr. Stefan Oehlers, spune că „peștii zebră ne oferă o înțelegere literală a proceselor de boala prin vizionarea celulelor, care interacționează în timp real".

Aspirina, adjuvant contra infecției

Plecând de la ipoteza că aceste trombocite sunt păcălite de infecție pentru a sta în calea sistemului imunitar al organismului, cercetătorii au tratat infecțiile cu medicamente antiplachetare, inclusiv aspirina accesibilă pe scară largă, și au reușit să prevină deturnarea și să permita organismului să controleze infecția mai bine.

Dr. Elinor Hortle, autorul principal al lucrării publicate pe 16 martie în Jurnalul Bolilor infecțioase (The Journal of Infectious Diseases) a explicat că: „Aceasta este prima dată când trombocitele s-au dovedit a agrava tuberculoza pe un model animal. Ne deschide posibilitatea ca medicamentele antiplachetare să poată fi utilizate pentru a ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva tuberculozei multi-drog rezistentă".

Sunt peste 1,2 milioane de australieni care trăiesc cu tuberculoză latentă, o formă non-infecțioasă a tuberculozei care îi pune în pericol să dezvolte boala activă.

„Studiul nostru furnizează mai multe dovezi esențiale că aspirina, disponibilă pe scară largă, ar putea fi folosită pentru a trata pacienții cu infecție severa cum e tuberculoza multi-drog rezistentă și de a salva vieți", conchide dr. Hortle, într-un material dat publicității de Centenary Institute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel