Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Asistenții medicali trebuie să urmeze parcursul profesional firesc, și anume să aibă diplomă de bacalaureat. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a precizat că va discuta cu reprezentanții corpului medical și cu ministrul Educației despre criteriile de înscriere la postlicealele sanitare.
Medicii au solicitat reevaluarea asistenților medicali care nu au diplomă de bacalaureat.
”Acolo avem o problemă pe care eu o cunosc, am discutat-o cu Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România. (…) În mod evident cred că trebuie să înțelegem că această profesiune, de asistent medical, care este o profesiune liberală în Uniunea Europeană, la fel ca și cea de medic, presupune competențe profesionale solide și dacă am făcut acest pas spre asistenții medicali cu studii superioare, pentru că există facultăți de asistenți medicali la toate universitățile de medicină și farmacie din România, trebuie să înțelegem că și învățământul postliceal trebuie să ajungă într-o situație în care admiterea la aceste școli să presupună promovarea examenului de bacalaureat.
Este un punct de vedere pe care îl am eu, ca și profesor, nu neapărat ca ministru al Sănătății. Calitatea și modul în care se dezvoltă profesional un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la școlile postliceale a celor care au examen de bacalaureat mi se pare absolut firească”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă.
Asistente medicale pot fi și persoanele care nu au promovat examenul de bacalaureat. Adrian Wiener medic la Spitalul Județean Arad și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a încercat pentru a doua oară să treacă prin Parlament un proiect de lege privind promovarea obligatorie a examenului de bacalaureat înainte de înscrierea la școlile postliceale sanitare.
Medicul Adrian Wiener a declarat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că ar fi dorit să ridice ștacheta prin adoptarea acestui proiect de lege. Absolvenții de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, se vor putea înscrie în continuare la o școală postliceală sanitară.
”Este la a doua încercare de a fi propusă Senatului. E o parte esențială a reformei în sănătate, adică în măsura în care schimbăm puțin baza de selecție pentru personalul medical, în speță pentru asistentele medicale, în măsura în care deja există de mulți ani alternativa învățământului superior pentru aceeași calificare și pentru aceeași fișă a postului și pentru aceleași atribuții de serviciu există și alternativa parcursului educațional, ca facultatea de nursing, adică studii superioare, a declarat pentru DC MEDICAL, medicul Adrian Wiener, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...