Știai că data și grosimea primei...
Este alarmant cum oamenii asigurați pot apărea, brusc, ca neasigurați în sistemul nostru informatic.
Sandra Alexiu, Medic Primar MF, intructor-formator, presedinte al AMFB, director al Conferintei Nationale de Medicina Familiei, membru al Grupului de vaccinologie al SNMF, subliniază, printr-un interviu DC Medical, că acest fenomen este rezultatul unui sistem informatic învechit și insuficient actualizat.
Problema principală pare să fie lipsa sincronizării între diferitele baze de date care gestionează informații cruciale despre populație, educație și asistență socială.
De ce se întâmplă acest lucru?
Medicul explică că sistemul a fost conceput pentru a sincroniza datele la finalul fiecărei luni, dar această funcționalitate nu a funcționat niciodată așa cum ar fi trebuit. Din acest motiv, discrepanțele persistă, iar informațiile nu sunt actualizate corespunzător. Problemele includ diferențe între CNP-uri și nume, lipsa actualizării informațiilor despre elevi și studenți sau despre persoanele cu handicap, și lipsa actualizării datelor despre persoanele asistate social.
”Pentru că discutăm de un sistem informatic care nu este actualizat la zi. Vorbim de faptul că nu se sincronizează bazele de date, baza de date în privința populației cu Ministerul Muncii, care se ocupă de aceste situații, cu Ministerul Educației, care gestionează tot ce înseamnă elevi și studenți și așa mai departe”, ne-a explicat Sandra Alexiu.
Un exemplu concret al acestei probleme este schimbarea denumirii persoanelor asistate social, care a necesitat actualizarea completă a datelor în baza de date, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ca rezultat, la 31 decembrie 2023, toți cei care primeau asistență socială la primărie au fost declarați neasigurați peste noapte.
”Sistemul a fost conceput ca să se sincronizeze la final de lună toate aceste date. Ori sistemul ăsta n-a funcționat niciodată. Trebuie văzut ce s-a întâmplat cu sistemul informatic și de ce nu se rezolvă aceste lucruri. În continuare sunt inadvertențe, apropo de existența populației, între CNP și nume.
Sau sunt persoane care nu figurează asigurate, deși sunt elevi și studenți sau a depășit 18 ani. Sau sunt persoane care au certificat de handicap și nu se trimit la sistemul informatic fișierele actualizate cu aceste persoane și așa mai departe.
Așa s-a întâmplat și cu persoanele asistate, a căror denumire s-a schimbat. Atunci, pentru că s-a schimbat denumirea, trebuia schimbată absolut toată biblioteca de date și apoi sincronizate. Și nu s-a întâmplat lucrul ăsta, din puncte de vedere informatic.
Practic, la 31 decembrie 2023, toți acești oameni care primesc asistență socială la primărie au fost declarați neasigurați. Și ei trebuie reintroduși manual, nu știm de către cine. Probabil, de către primării”, ne-a declarat Sandra Alexiu, Medic Primar MF.
Consecințele acestui eșec sunt grave pentru cei afectați. Persoanele care apar ca neasigurate nu mai beneficiază de serviciile medicale din pachetul de bază, inclusiv consultații, internări sau rețete compensate. Acest lucru poate avea consecințe grave asupra sănătății lor și poate duce la dificultăți în accesarea îngrijirilor medicale de care au nevoie.
”Nu beneficiază de serviciile medicale din pachetul de bază. Nu mai pot primi consultații, nu mai pot fi internați, nu mai pot să primească bilete de trimitere, rețete compensate, nimic. Ei s-au trezit peste noapte neasigurați, e problema primăriilor și a sistemului informatic”, a încheiat medicul.
Este clar că această situație necesită o intervenție urgență și este cerută investigarea și remedierea problemelor din sistemul informatic, precum și reintroducerea manuală a datelor pentru cei afectați, punctual. Este esențial ca autoritățile să acționeze rapid pentru a restabili asigurarea medicală a acestor persoane și pentru a evita astfel de probleme în viitor.
foto: Facebook Sandra Alexiu
”Când mi-am pus în minte să reiau principalele probleme ale sistemului informatic din sănătate, nu m-am gândit că se vor întâmpla atâtea belele dintr-o dată! De exemplu, dacă vă întrebați și astăzi unde sunt banii dumneavoastră și vă fulgeră ideea că aceștia sunt furați sistematic, ei bine, ne-a trecut și nouă asta prin cap.
Aseară, cum stăteam noi liniștiți și savuram comunicatul cu mentenanța SIUI, numai ce s-a pornit uraganul informatic (nu acela cu bitcoins, altul!) și a șters dintr-un click toți asigurații sociali din sistem.
Peste noapte, toți amărâții cu venitul minim asigurat de primării au dispărut cu drepturile lor legale cu tot din SIUI, s-au dat peste cap și s-au transformat în neasigurați. Gurile rele spun că acum se numesc altfel în lege, dar nu și în scriptele (DE) sincronizate ale statului român, asa că până se refac toate bisericuțele, oamenii aceștia, bolnavi sau nu, vor sta frumușel pe margine să facă economii guvernului.
Fiindcă, nefiind asigurați, adio rețete compensate, trimiteri, internări în oncologie, dializă, paliative sau pe unde or mai fi bieții de ei, plus imputări către fraierii de doctori care i-au consultat, tratat, operat deși nu știau de marea resetare (se aplică de la 31 decembrie... ).
Uite aici se poate verifica dacă sunteți asigurați (dar sper că ați reținut din episoadele precedente că doar noaptea merge SIUI, ca.... hoții)”, a încheiat Sandra Alexiu pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...