Asigurarea de sănătate include și servicii stomatologice. Un studiu al CMSR arată că 34% dintre respondenți nu știu că pot face plombe, extracții, detartraj sau tratamente gratuite

Asigurare CNAS - Foto: Freepik
Asigurații au acces la o gamă largă de servicii stomatologice gratuite. Cum poți deveni persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă nu ești angajat sau nu realizezi venituri?

România se află pe penultimul loc din UE în ceea ce privește numărul anual de consultații stomatologice, deși aproximativ 70% dintre români se confruntă cu probleme dentare. Una dintre principalele cauze ale acestei situații este și costul ridicat al vizitelor la dentist, ceea ce descurajează multe persoane să solicite îngrijiri stomatologice regulate.

"Afecțiunile stomatologice reprezintă cea mai frecventă patologie cronică la nivel mondial, afectând circa 3,5 miliarde de persoane de-a lungul vieții (45% din populația globului), ceea ce reprezintă mai mult decât cazurile însumate de boli mintale, cardiovasculare, diabet zaharat, boli respiratorii cronice și cancere", spune Dr. Florin Dan Cezar Lăzărescu, Președinte Colegiul Medicilor Stomatologi din România.

De la 1 iulie 2023, asigurarea medicală în sistemul de stat oferă un pachet extins de servicii stomatologice ce include detartrajul cu ultrasunete, periajul profesional, tomografiile dentare, consultații, tratamente și intervenții chirurgicale stomatologice - toate decontate de stat pentru românii asigurați.

Aceste măsuri au fost menite să reducă povara financiară asupra pacienților și să încurajeze un număr mai mare de consultații stomatologice.

Asigurații au acces la o gamă largă de servicii stomatologice gratuite, ceea ce include consultații anuale gratuite, control oncologic stomatologic, planuri de tratament și intervenții diverse, cum ar fi obturații, anestezii, extracții și tratamente ale afecțiunilor mucoasei bucale.

În plus, copiii până la 18 ani beneficiază de decontarea integrală a tratamentelor dentare, în timp ce adulților li se decontează între 60 și 100% din costuri, iar beneficiarii legilor speciale primesc decontare integrală pentru serviciile acordate în rețeaua de stat.

Inclusiv aparatele ortodontice sunt decontate integral pentru copiii și tinerii până în 26 de ani, cu condiția ca aceștia să fie elevi sau studenți și să nu aibă venituri din muncă.

Un studiu al Colegiului Medicilor Stomatologi din România - CMSR - "BAROMETRUL SĂNĂTĂȚII ORALE" - privind situația sănătății orale în România arată că:

- 34% dintre respondenți știu că beneficiază de asigurarea publică de sănătate, care poate acoperi costurile unor tratamente stomatologice

- 61% dintre respondenți se declară puțin și foarte puțin informați cu privire la serviciile stomatologice decontate de CNAS.

Mai mult, același studiu arată că, din totalul pacienților care au folosit asigurarea la CNAS pentru tratamente stomatologice, cei mai mulți au beneficiat de:

- Controale periodice (67%)

- Plombe și obturații (49%)

- Extracții (40%)

- Tratament de canal (41%)

- Tratament de urgență (25%)

- Operațiile la nivel BMF (5%)

Beneficiarii serviciilor stomatologice decontate de CNAS au fost mulțumiți în mare și foarte mare măsură de condițiile de igienă (94%) și de calitatea tratamentelor (92%), dar mai puțin mulțumiți de timpul de așteptare (66%) sau de varietatea tratamentelor decontabile (48%).

Inclusiv persoanele neasigurate au acces la un pachet minimal de servicii stomatologice gratuite, care includ consultații anuale, control oncologic stomatologic și tratamente esențiale. Totuși, acestea trebuie să suporte integral costurile pentru investigațiile paraclinice și tratamentele prescrise.

Cum poți deveni persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă nu ești angajat sau nu realizezi venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate?

Potrivit CNAS, "persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun "Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice" (D212).

Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației".

"Studiul de față și-a propus să estimeze cât mai exact prevalența principalelor afecțiuni din sfera orală în rândul populației din România și constituie o premieră în țara noastră atât datorită acoperirii naționale cât și completării datelor culese pe bază de chestionar cu realizarea de examene clinice.

Rezultatele obținute vor fi utile în ghidarea viitoarelor inițiative și campanii de comunicare referitoare la sănătatea orală, la îmbunătățirea politicilor de sănătate publică din domeniul stomatologic, pentru a răspunde mai bine la nevoile populației privind educația, prevenția și tratamentul precum și la fundamentarea alocării adecvate a fondurilor de către CNAS pentru serviciile stomatologice. Abordarea metodologică utilizată, cu limitele sale, va oferi posibilitatea de a face recomandări de optimizare a unor inițiative similare în viitor.

Realizarea acestui studiu a fost posibilă datorită sprijinului acordat de cei 172 de medici stomatologi participanți la studiu, cărora le mulțumim pe această cale", a spus Dr. Florin Dan Cezar Lăzărescu, Președinte Colegiul Medicilor Stomatologi din România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel