Artroza, boala fără simptome evidente. Afecțiunea bătrâneții care afectează și tinerii

artroza - FOTO: Freepick
Artroza este o afecțiune specifică vârstnicilor, însă este întâlnită și la tineri.

Artroza este termenul pentru orice articulație din organism. O articulație la rândul său este punctul în care două oase se întâlnesc într-un mod care permite mișcarea. Artroza este, de asemenea, termenul pentru o boală degenerativă a articulației în care cartilajul care căptușește articulația se erodează în timp.

Ce este artroza

Artroza este un termen larg pentru bolile degenerative și alte boli ale articulației și este mai frecvent înțeleasă sub formă de osteoartrită. Prin urmare, termenul de artrită este uneori considerat a fi sinonim cu osteoartrita, în timp ce alteori artroza este văzută ca un preludiu sau stadiile incipiente ale osteoartritei.

”Înaintarea în vârstă, sportul practicat necorespunzător, traumatismele articulare și lipsa unei alimentații corecte pot reprezenta factorii care uzează articulațiile ducând în final la artroză.

Necesitatea protezării apare în urma unei deteriorări articulare, fiind varianta finală de tratament și păstrare a mobilității în cazul artrozei.

Proteza este o articulație artificială care este aplicată prin intermediul artroplastiei, procedura chirurgicală de montare a unei proteze articulare”, a explicat pe pagina sa de Facebook, medicul Ion Bogdan Codorean.

Vezi și: Alexandru Arșinel, imagini tulburătoare. Boala l-a transformat total

Cum sunt afectate articulațiile

Capetele oaselor care fac parte dintr-o articulație au o suprafață netedă cunoscută sub numele de osul subcondral. Peste el se află cartilajul articular care este țesut conjunctiv puternic, dar flexibil, care protejează osul, permite o mișcare mai ușoară între suprafețe și, de asemenea, acționează ca un amortizor. Acest cartilaj face parte din suprafața articulară și nu osul în sine.

Articulația în sine are o căptușeală sinovială (sinoviu) care secretă lichid sinovial în spațiul articulației care lubrifiază suprafețele articulare și acționează ca un amortizor. O capsulă exterioară fixează articulația, notează Health Hype.

Cartilajul este un țesut conjunctiv flexibil. Celulele cartilaginoase sunt cunoscute sub numele de condroblaste care produc și eliberează cantități mari de substanțe diferite, cum ar fi colagenul, în matricea extracelulară. Această matrice este responsabilă pentru caracteristicile cartilajului și anume rezistența și flexibilitatea acestuia.

Uneori, condroblastele sunt prinse în matrice și sunt denumite apoi condrocite. Cartilajul este supus în mod constant uzurii. Cu toate acestea, celulele cartilaginoase completează în mod constant matricea cartilajului și, prin urmare, mențin integritatea cartilajului.

”Odată cu vârsta, capacitatea de a reface orice țesut se diminuează, dar nu încetează cu totul. Chiar și la persoanele mai tinere, capacitatea organismului de a reface țesutul este limitată de timp.

Dacă există o uzură constantă și excesivă a cartilajului articular care depășește timpul de reaprovizionare, atunci cartilajul se va eroda. Acesta este motivul pentru care artroza este mai frecvent întâlnită la vârstnici și mai frecvent la cei care sunt foarte activi.

Există, de asemenea, alți factori care complică și mai mult acest lucru, cum ar fi mediatorii inflamatori care afectează regenerarea cartilajului normal, deși există o inflamație mică sau deloc a articulației.

În mod similar, dacă există unele boli care stau la baza care încetinește sau oprește activitatea celulelor cartilajului, cartilajul se va uza în cele din urmă.

Pe măsură ce slăbește, bucăți de cartilaj se rup și plutesc în spațiul articular. Țesutul osos este acum expus la aceeasi uzura ca cartilajul articular, dar nu are flexibilitatea si capacitatea de regenerare.

Acesta este apoi distrus în timp și această condiție este cunoscut sub numele de osteoartrita”, mai arată Health Hype.

Vezi și: Erupția dentară, simptome și tratament. Medic: Nu trebuie să subestimăm prezența febrei

Simptomele artrozei

Simptomele artrozei se dezvoltă foarte lent. În stadiile incipiente ale eroziunii cartilajului, nu există simptome. În plus, aceasta este o afecțiune articulară degenerativă, mai degrabă decât inflamatorie și, prin urmare, poate trece neobservată pentru perioade lungi de timp.

Odată ce simptomele încep, atunci se agravează treptat pe o perioadă lungă de timp.

Durerea este de obicei izolată la articulația afectată. Poate fi mai rău în timpul și după mișcarea articulației afectate.

În cazuri mai ușoare, durerea poate fi absentă până când o persoană se mișcă și persistă pentru o scurtă perioadă de timp după. Odihna ameliorează adesea durerea. În unele cazuri, presiunea fermă asupra pielii asupra articulației va provoca durere.

Această sensibilitate a articulației nu este de obicei însoțită de umflături, așa cum se întâmplă în cauzele inflamatorii ale durerii articulare, cum ar fi artrita reumatoidă.

Rigiditatea articulației este un alt simptom comun. Este cel mai proeminent după trezirea dimineața și cu perioade lungi de inactivitate. Mutarea în jurul poate ușura rigiditate, dar mișcarea excesivă va duce în cele din urmă la durere. Rigiditatea tinde să se agraveze în timp, pe măsură ce starea progresează. Chiar și atunci când rigiditatea se ușurează, intervalul normal de mișcare poate să nu fie același. Această pierdere a flexibilității împiedică nivelul de mobilitate al unei persoane în timp.

Un sunet poate fi auzit, în special pe măsură ce starea progresează. Uneori, acest lucru poate fi auzit și ca un zgomot de acroșare sau clic, în funcție de articulația care este afectată.

În mod normal, cartilajele articulare ale ambelor capete ale osului se freacă împreună într-o oarecare măsură. Deoarece cartilajul este foarte neted și bine lubrifiat cu lichid sinovial, de obicei nu există zgomot.

Cu toate acestea, cu artroza această netezime și mișcarea mai ușoară este împiedicată, dând astfel naștere acestui sunet de grătar.

Articulațiile mai mari, cum ar fi genunchiul, devin mai ferme la atingere. Creșterile osoase, cunoscute sub numele de pinteni osoși, se formează în timp. Acest lucru poate fi resimțit pe piele ca bulgări anormale și dure. Acestea sunt caracteristici târzii ale bolii.

Vezi și: Transpirația, cauze și tratament. Medic: Cel mai eficient, sigur şi neinvaziv tratament rămâne injectarea de toxină botulinică tip A

Tratamentul artrozei

Artroza este mai des întâlnită la vârstnici, iar tratamentul este limitat. Cheia este de a gestiona durerea, de a reduce stresul suplimentar asupra articulațiilor și de a lucra cu un terapeut fizic pentru a îmbunătăți mobilitatea cu încordarea articulației.

Medicamente care pot fi prescrise pentru durere sunt acetminofen și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum ar fi ibuprofen.

Alte terapii, cum ar fi injectarea cortizonului sau lubrifiantului în articulații și înlocuirea articulațiilor, sunt rezervate cazurilor severe în care cartilajul articular, uneori împreună cu capătul oaselor, au fost erodate semnificativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel