Artrita reumatoidă, dietă. Ce alimente să NU mănânci dacă ai această afecțiune. Ce mâncare îți ameliorează simptomele

artrita reumatoida - FOTO: Freepik@chormail
Artrita reumatoidă necesită o dietă sănătoasă. Pacienții pot deveni copleșiți de durerea și inflamația lor cronică, pot deveni subnutriți sau pot dezvolta complicații medicale.

Artrita reumatoidă poate fi ținută sub control prin alimentație. Menținerea unei diete sănătoase este o parte importantă a protejării sănătății generale, gestionarea greutății, îmbunătățirea nivelului de energie, stimularea sănătății mintale și stimularea sistemului imunitar.

Cum dieta influențează artrita reumatoidă

Deși nu există o legătură demonstrabilă între dietă și artrita reumatoidă, studiile au arătat că tipul de inflamație experimentat în artrita reumatoidă ar putea fi modulat de anumite alimente. Inflamația crescută a fost atribuită alimentelor procesate sau alimentelor gătite la temperaturi mai ridicate.

Se recomandă creșterea consumului de alimente considerate a fi antiinflamatoare, cum ar fi fructele, legumele și peștele de apă rece (bogat în acizi grași omega-3). Ca urmare, simptomele inflamatorii se pot îmbunătăți, potrivit Rheumatoid Arthritis.

Vezi și: De ce să îți torni Cola pe păr. Ce substanțe conține băutura și care este efectul are asupra podoabei capilare

Cele mai bune alimente pentru persoanele care suferă de artrită reumatoidă

Înainte de a începe o nouă dietă, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a vă asigura că faceți alegeri adecvate pentru a vă susține sănătatea medicală. Cele mai bune diete sunt bine echilibrate, așa cum am fost întotdeauna învățați. O dietă sănătoasă ar trebui să constea din 2/3 alimente pe bază de plante, inclusiv fructe, legume și cereale integrale.

Crearea unei diete adecvate pentru artrita nu este diferită. Ar trebui să consumați o mulțime de fructe, legume, cereale integrale, limitând în același timp carnea slabă și alimentele procesate.

Mai jos sunt unele dintre cele mai bune diete de urmat pentru a ajuta la reducerea inflamației cauzate de artrita reumatoidă și de a îmbunătăți starea generală de sănătate.

Dieta Paleo

Cunoscută și sub numele de "dieta caveman", dieta paleo este cea mai naturală. Alimentele consumate includ carne, fructe și legume. Alimentele procesate și cerealele cultivate nu sunt consumate. Deoarece această dietă include o mulțime de fructe și legume, poate fi recomandată ca o dietă pentru persoanele care suferă de artrită reumatoidă. Cu toate acestea, include și carne roșie, care poate provoca, eventual, inflamații. Dacă sunteți interesat de dieta paleo, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră și faceți modificările necesare.

Vezi și: Vertijul, simptome, cauze și tratament. Poate fi semnul unui AVC, al unei tumori sau al altor boli

Dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană folosește alimente pe care oamenii le-au mâncat în mod istoric în regiunea mediteraneană. Această dietă este bogată în unele dintre alimentele considerate a fi antiinflamatoare. Deși constă în principal din fructe și legume, dieta mediteraneană include, de asemenea, o mulțime de cereale integrale și ulei de măsline extravirgin. De asemenea, optează pentru mai mult pește gras, mai degrabă decât carne roșie pentru proteine.

Dieta fără gluten

Boala celiacă este o altă tulburare autoimună, care provoacă inflamații din cauza consumului de gluten. Glutenul este o proteină care se găsește în anumite cereale, cum ar fi grâul, orzul și secara și este eliminată din dieta cuiva dacă are boală celiacă.

Multe persoane cu boala celiacă, de asemenea, experimentează simptome similare cu cele artritei reumatoide, cum ar fi inflamație și articulații dureroase, oboseală, depresie, și anemie. Urmând o dietă fără gluten, mulți pacienți cu artrită reumatoidă au raportat o scădere a inflamației.

Vezi și: Ce se întâmplă în organism când bei vin alb. Ce este ”furia” vinului alb. De ce femeile sunt mai afectate

Malnutriția la pacienții cu artrita reumatoidă

Pacienții cu artrită reumatoidă sunt adesea la un risc mai mare de malnutriție din mai multe motive. În primul rând, pierderea în greutate este un simptom comun la pacienții cu artrită reumatoidă.

Este considerat a fi din cauza condiției autoimune în sine producătoare de răspunsuri inflamatorii care provoacă o creștere a ratei metabolice. Acest lucru înseamnă că organismul arde prin mai multe calorii decât în mod normal, ceea ce poate duce la pierderea în greutate. Acest lucru nu este considerat pierdere în greutate sănătoasă. Acest tip de pierdere în greutate poate lăsa pacientul subnutrit sau malnutrit.

O dietă adecvată pentru artrita reumatoidă, care este bogată în vitamine și minerale este importantă pentru menținerea pacienților sănătoși.

În cele din urmă, mulți pacienți cu artrită reumatoidă sunt expuși riscului de a dezvolta osteoporoză, o slăbire a oaselor cauzată de un deficit de calciu sau vitamina D. Pacienții cu artrită reumatoidă ar trebui să fie conștienți de acest risc potențial și să se asigure că dieta lor reprezintă această deficiență potențială.

Suplimente pentru pacienții cu artrită reumatoidă

Cazul ideal este de a asimila nutrienții din alimente, însă nu întotdeauna este posibil acest lucru. De aceea, medicii pot recomanda anumite suplimente alimentare pentru pacienții cu artrită reumatoidă.

Vezi și: Cât de sigure sunt sticlele reutilizabile. Adevărul murdar, scos la iveală de cercetători

Sfaturi pentru persoanele cu artrită reumatoidă care adoptă o dietă

Aderarea la o dietă specifică, cum ar fi paleo, mediteraneană sau fără gluten poate fi adesea o provocare și copleșitoare pentru unii pacienți. Cel mai important lucru în a rămâne sănătoși și a-ți gestiona dieta pentru artrita reumatoidă este să faci tot posibilul să mănânci mai multe alimente sănătoase (fructe, legume, pește), și eliminarea majorității alimentelor dăunătoare (carne procesată, roșie).

Iată câteva sfaturi generale de care trebuie să ții cont pentru o dietă sănătoasă:

- Încercați să mâncați mai ales fructe și legume

- Alege sănătos, cereale integrale, fasole, și linte

- Echilibrează-ți dieta cu exerciții fizice regulate și moderate

Vezi și: Endometrioza, patru semne mai puțin cunoscute. La ce să fii atentă

- Evitați alimentele procesate, cum ar fi carnea sau alimentele cu conservanți chimici

- Reduceți consumul de zaharuri rafinate

- Bea alcool moderat

- Bucurați-vă de o varietate sănătoasă de alimente

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel