Multitasking-ul poate părea eficient,...
Artrita reumatoidă produce o inflamaţie dureroasă a articulaţiilor care poate duce la eroziunea oaselor şi la deformarea articulaţiilor. Artrita reumatoidă este o boală autoimună și poate afecta nu doar articulațiile, ci și alte organe ale corpului.
Medicul Marius Trandafir arată care sunt factorii declanșatori și cine este mai predispus să dezvolte această boală.
”În unele cazuri, boala poate afecta o mare varietate de organe ale corpului, inclusiv pielea, ochii, plămânii, inima și vasele de sânge. Cunoscută ca fiind o boală autoimună, artrita reumatoidă, apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit țesuturile propriului corp.
Spre deosebire de deteriorarea cauzată de uzură a osteoartritei, artrita reumatoidă afectează sinoviala articulațiilor tale, provocând o umflare dureroasă care poate duce în cele din urmă la eroziunea osoasă și deformarea articulațiilor.
Inflamația asociată cu artrita reumatoidă este cea care poate afecta și alte părți ale corpului. În timp ce noile tipuri de medicamente au îmbunătățit considerabil opțiunile de tratament, artrita reumatoidă severă poate provoca în continuare dizabilități fizice”, arată medicul Marius Trandafir pe blogul său.
Pe lângă durerile de articulații, simptomele artritei reumatoide pot fi:
- articulații sensibile, calde, umflate
- rigiditate articulară care este de obicei mai gravă dimineața și după inactivitate
- oboseală, febră și pierderea poftei de mâncare
Poliartrita reumatoidă timpurie tinde să afecteze mai întâi articulațiile mai mici – în special articulațiile degetelor de la mâini și degetelor de la picioare.
Pe măsură ce boala progresează, simptomele se răspândesc adesea la încheieturi, genunchi, glezne, coate, șolduri și umeri. În cele mai multe cazuri, simptomele apar în aceleași articulații de ambele părți ale corpului. Semnele și simptomele artritei reumatoide pot varia ca severitate și pot chiar să apară și să dispară.
Perioadele de activitate crescută a bolii, numite erupții, alternează cu perioade de remisie relativă – când umflarea și durerea se estompează sau dispar. De-a lungul timpului, artrita reumatoidă poate cauza deformarea și deplasarea articulațiilor”, mai explică medicul.
”În mod normal, sistemul dumneavoastră imunitar vă ajută să vă protejați corpul de infecții și boli. În artrita reumatoidă, sistemul dumneavoastră imunitar atacă țesutul sănătos din articulații. De asemenea, poate provoca probleme medicale cu inima, plămânii, nervii, ochii și pielea.
Nu este cunoscut deocamdată ce declanșează acest proces, deși pare probabilă o componentă genetică. Deși genele dumneavoastră nu provoacă de fapt artrita reumatoidă, ele pot crește probabilitatea de reacție la factorii de mediu – cum ar fi infecția cu anumiți viruși și bacterii – care pot declanșa boala”, mai notează medicul Marius Trandafir.
- sexul. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte artrită reumatoidă.
- vârsta. Artrita reumatoidă poate apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent începe la vârsta mijlocie.
- istoricul familial. Dacă un membru al familiei dumneavoastră are poliartrită reumatoidă, este posibil să aveți un risc crescut de boală.
- fumatul Fumatul crește riscul de a dezvolta artrită reumatoidă, în special dacă aveți o predispoziție genetică pentru dezvoltarea bolii. De asemenea, fumatul pare să fie asociat cu o severitate mai mare a bolii.
- greutatea excesivă. Persoanele supraponderale par să aibă un risc oarecum mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă, mai explică medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...