Artrita reumatoidă, afecțiunea dureroasă cu transmitere GENETICĂ. Cine este predispus

artrita reumatoida FOTO: Pexels @mart production
Artrita reumatoidă: cum se manifestă, ce metode de diagnostic există și cum se tratează?

Artrita reumatoidă se află în topul bolilor reumatice și se caracterizează printr-o inflamație articulară, dar simptomele nu se limitează doar la acest nivel.

Cauze

Specialiștii nu cunosc pe deplin cauzele artritei reumatoide, ci doar factorii favorizanți ai bolii. Se pare că afecțiunea are o componentă genetică importantă, iar factorii care cresc riscul de artrită reumatoidă sunt:

-fumatul;

-obezitatea;

-vârsta și sexul (femeile trecute de vârsta de 40 de ani sunt cele mai predispuse);

-infecțiile.

Simptome

Studiile medicale arată că primul simptom al artritei reumatoide este durerea articulară. Alte manifestări ale bolii includ:

-inflamația articulațiilor: căldură locală, roșeață și umflarea zonei;

-oboseală persistentă;

-temperatură crescută a corpului, deși rareori se ajunge la febră;

-pierderi în greutate;

-rigiditate articulară.

Uneori, artrita reumatoidă iese din sfera articulațiilor și afectează alte zone ale corpului, precum: sistemul respirator, sistemul nervos, pielea, ochii, sistemul cardiovascular, rinichii sau vasele de sânge.

Diagnostic și tratament

În cazul apariției simptomelor de mai sus, în special a durerilor articulare, se recomandă consultul de specialitate la medicul reumatolog. 

Testele folosite în diagnosticul artritei reumatoide sunt: testul de detectare a factorului reumatoid, detectarea unor anticorpi implicați în artrita reumatoidă, testul VSH și alte examene ajutătoare.

Persoanele care sunt diagnosticate cu artrită reumatoidă sunt sfătuite să urmeze un stil de viață cât mai sănătos, cu mișcare zilnică și alimentație echilibrată. De obicei, medicul specialist prescrie medicamente antireumatice și substanțe pentru ameliorarea simptomelor. În acest sens se folosesc antiinflamatorii pentru durerea articulară și inflamație, antibiotice în caz de infecții și corticosteroizi, deși aceștia sunt folosiți mai rar din cauza efectelor adverse. 

Altă metodă terapeutică utilă în controlul artritei reumatoide este fizioterapia, care restabilește mobilitatea articulară și ameliorează durerile.

Vezi și: Diferența dintre artrită și artroză. Ce rol joacă încălțămintea cu toc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel