Arsurile la stomac și stresul. Dr. Cezar: Crezi că ai prea mult acid, află că este exact pe dos: ai prea puțin acid

arsurile la stomac - FOTO: Freepick
Arsurile la stomac afectează aproape toate persoanele.

Arsurile la stomac, denumite medical pirozisul, reprezintă o durere arzătoare în piept, chiar în spatele sternului. Durerea este adesea mai gravă după masă, seara, sau atunci când se culcă sau se aplecă. Dr. Cezar Amititeloaie dărâmă un mit.

”Dacă ai arsuri la stomac și crezi că ai prea mult acid, află că este exact pe dos: ai prea puțin acid!

Hai să-ți explic cum vine asta: Sistemul nervos simpatic, adică “fight or flight” - “luptă sau fugi” adică stresul, inhibă sistemul digestiv, scade fluxul de sânge de la stomac și secreția de acid.

Celălalt sistem, parasimpatic care mai este denumit “rest & digest” “odihnă și digestie” are efect opus și stimulează Gastrina, un hormon care stimulează secreția de acid și creșterea mucoasei gastrice - stratul protector care apară peretele stomacului de propriul acid”, notează medicul pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Anomaliile genetice, detectabile prin analize. Gravidele pot afla dacă bebelușii sunt sănătoși

Stresul accentuează arsurile de stomac

Arsurile la stomac ocazionale sunt frecvente și nu au motive de alarmă. Cei mai mulți oameni pot gestiona disconfortul de arsuri la stomac pe cont propriu cu modificări ale stilului de viață.

”În stomac, mai ales atunci când mâncăm proteine, ar trebui să fie un pH foarte acid de 2-3, dar în condiții de stres poate fi între 4 și 5, tot acid, dar un acid mai slab - insuficient pentru o digestie bună.  

Astfel, dacă suntem stresați, nu se secretă suficient acid, proteinele nu se digeră corespunzător, mâncarea stagnează mai mult în stomac, fermentează, stomacul se dilată și conținutul poate reflua în esofag producând senzația de arsură.

Apoi, tot în acest context nici mucoasa gastrică nu se va dezvolta complet ca să protejeze stomacul și poate apărea gastrita, dar nu pentru că acidul este prea puternic, ci pentru că mucoasa nu este suficient de dezvoltată”, mai notează medicul.

Vezi și: Pierderea masei musculare, SARCOPENIA, afectează milioane de persoane. Medic: Poți îmbătrâni cu încredere și putere

Odihna ajută la reducerea arsurilor la stomac

Arsurile la stomac care sunt mai frecvente sau interferează cu rutina zilnică pot fi un simptom al unei afecțiuni mai grave care necesită îngrijire medicală.

”De asemenea, bacteriile se pot înmulți și pot produce gaze care dau senzația de balonare imediat după masă. Astfel, în acest caz soluția optimă nu sunt medicamentele antiacide, ci odihna, reducerea stresului și postul negru care să dea răgaz stomacului să se vindece.  

De aceea, atunci când stai la masă, respectă acest lucru, bucură-te râzi și activează-ți sistemul nervos parasimpatic”, mai notează medicul.

Senzație caldă la nivelul pieptului, una din simptome

Simptomul arsurilor la stomac este, de obicei, o senzație caldă sau de arsură în mijlocul părții din față a pieptului. Îndoirea, încordarea sau aplecarea cauzează adesea arsuri la stomac și este adesea mai rău atunci când cineva se culcă. 

Alimentele sau băuturile pot ameliora senzația de arsură, la fel ca și utilizarea unui preparat antiacid. O astfel de ușurare este temporară, deoarece problema este recurentă, notează Science Direct.

Adesea, anumite alimente provoacă arsuri la stomac. Sucul de portocale, alimentele fierbinți sau picante și hot dog-urile sunt cauze comune. Orice persoană poate avea un anumit aliment care aduce problema, deși este posibil să nu fie același aliment care deranjează alți suferinzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel