Arsuri solare vs. intoxicații solare: diferențe, simptome și tratament. Protejarea pielii împotriva arsurilor solare

arsuri solare Foto: Freepik
Arsurile solare și intoxicațiile solare sunt reacții severe la supraexpunerea la radiațiile UV, care pot provoca inflamații, necesitând măsuri de prevenție și tratament adecvat.

Arsurile solare și intoxicațiile solare sunt reacții frecvente la supraexpunerea la radiațiile UV de la soare, care provoacă inflamații și dureri ale pielii. Arsurile solare sunt mai grave decât intoxicația solară, care este cauzată de expunerea excesivă la soare fără o protecție adecvată.

Intoxicația solară poate provoca dureri de cap, febră și greață, adesea însoțite de simptome dincolo de piele. Pentru a preveni arsurile solare și otrăvirea solară, evitați soarele, hidratați-vă, purtați haine de protecție și aplicați protecție solară.

Arsurile solare sunt frecvente, aproximativ o treime dintre adulți suferind cel puțin una anual. A avea cinci sau mai multe arsuri solare dublează riscul de melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele. Arsurile solare severe pot duce la otrăvire solară, provocând bășici, răni roșii dureroase și alte probleme de sănătate.

Diferența dintre arsurile solare și intoxicația solară

Arsurile solare și intoxicația solară sunt ambele tipuri de leziuni ale pielii cauzate de supraexpunerea la razele ultraviolete ale soarelui, potrivit VeryWellHealth. Arsurile solare apar de obicei ca o piele roșie, dureroasă sau inflamată, cu umflături, uscăciune și descuamare în timpul vindecării. Intoxicația solară, pe de altă parte, este o formă extremă de arsură solară și poate provoca simptome mai intense dincolo de piele, cum ar fi dureri de cap, amețeli și greață.

Alte simptome pot include bășici, durere severă, umflături, febră sau frisoane, deshidratare și chiar infecții ale pielii. În timp ce atât arsurile solare, cât și intoxicația solară pot părea similare, principalele diferențe sunt simptomele sistemice, cum ar fi durerea de cap, amețeala, greața și bătăile rapide ale inimii. Atât arsurile solare, cât și otrăvirea solară pot fi mai severe, bășicile și umflăturile fiind simptome comune.

Vezi și: Cea mai bună oră la care să consumi proteine, în funcție de obiectivele tale. Elementul cheie în recuperarea și păstrarea masei musculare

Foto: Freepik

Cine este expus riscului

Intoxicația solară este o problemă gravă de sănătate în cazul în care pielea absoarbe prea multe radiații UV în urma unei expuneri prelungite la soare fără o protecție adecvată, cum ar fi îmbrăcăminte, pălării, cremă de protecție solară sau umbră. Poate apărea, de asemenea, dacă nu se hidratează în mod corespunzător.

Printre factorii de risc se numără persoanele cu tenul mai deschis, cele care au suferit recent o arsură solară și continuă să petreacă timp în aer liber, cei care iau medicamente care cresc riscul de arsuri solare, persoanele care lucrează în aer liber expuși în timpul orelor de vârf ale soarelui, cei care petrec timp la soare fără cremă de protecție solară sau îmbrăcăminte de protecție și cei care folosesc paturi de bronzare în interior.

În ciuda acestor riscuri, toată lumea, indiferent de tipul de piele, poate suferi arsuri solare grave sau intoxicații solare.

Ce ar trebui să faci dacă ai intoxicație solară?

Arsurile solare sau intoxicațiile solare pot fi tratate acasă prin hidratare, odihnă, evitarea expunerii la soare și utilizarea de medicamente fără prescripție medicală pentru ameliorarea durerii, cum ar fi ibuprofenul. Metodele de autotratament includ aplicarea de comprese reci și creme răcoritoare, cum ar fi aloe vera, care ajută la repararea barierei și împiedică umezeala să părăsească pielea.

Dacă simptomele persistă, solicitați asistență medicală, în special dacă există febră mare, confuzie mentală sau semne de deshidratare care nu se ameliorează cu lichide și odihnă.

Medicii pot asigura o hidratare adecvată și îngrijirea rănilor, pot prescrie medicamente pentru gestionarea simptomelor, cremă antibacteriană pentru răni sau antibiotice orale pentru infecțiile cutanate și pot oferi îngrijire intravenoasă pentru deshidratarea severă.

Metode de prevenție

Patel sugerează că cel mai bun mod de a preveni arsurile solare și intoxicațiile solare este de a evita soarele sau de a minimiza expunerea la soare, în special în timpul celor mai fierbinți momente ale zilei. Pentru a vă proteja, căutați umbra, purtați îmbrăcăminte și echipament de protecție, aplicați cremă de protecție solară cu cel puțin SPF 30 și reaplicați-o la fiecare două ore sau mai mult, mai ales dacă înotați sau transpirați.

Rămâneți hidratat bând multă apă pe tot parcursul zilei pentru a înlocui fluidele corporale pierdute și pentru a reface electroliții, precum și pentru a vă ajuta pielea să se refacă după expunerea la soare.

Evitați utilizarea paturilor de bronzare în interior, deoarece acestea emit radiații UV dăunătoare care pot fi dăunătoare pentru piele. Aceste sfaturi vă pot ajuta să vă protejați de efectele nocive ale soarelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel