Aproape 1,8 miliarde de adulți riscă să se îmbolnăvească din cauza lipsei de mișcare, avertizează OMS

miscare - Foto: Freepik
Conform unui raport publicat de OMS, aproape 1,8 miliarde de adulți sunt expuși unui risc crescut de boli grave din cauza unei singure greșeli banale.

Într-o lume în continuă mișcare, paradoxal, tot mai mulți oameni aleg să rămână inactivi, iar consecințele sunt alarmante.

Conform unui raport publicat de OMS, aproape 1,8 miliarde de adulți sunt expuși unui risc crescut de boli grave, cum ar fi cancerul, accidentul vascular cerebral, demența și diabetul, din cauza lipsei de activitate fizică.

Situația nu doar că este îngrijorătoare, dar se și înrăutățește, arată studiul.

Studiul, realizat de cercetătorii de la OMS și academicieni, relevă că inactivitatea fizică a crescut la nivel global cu aproximativ 5% între 2010 și 2022.

Astfel, aproape o treime dintre adulți (31%) din întreaga lume nu fac suficientă mișcare, comparativ cu 23% (900 de milioane de persoane) în anul 2000 și 26% în 2010.

Dacă aceste tendințe continuă, experții prognozează că, până în 2030, aproape 35% din populația nu va realiza suficientă activitate fizică.

Lipsa exercițiului fizic este asociată cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, demență și diverse tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân și de colon.

"Aceste descoperiri subliniază o oportunitate pierdută de a reduce incidența cancerului, bolilor de inimă și de a îmbunătăți bunăstarea mentală prin creșterea activității fizice", a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesys, director general al OMS.

Diferențele de gen în ceea ce privește activitatea fizică sunt, de asemenea, evidente.

Conform studiului, femeile sunt în mod constant mai puțin active decât bărbații, cu o rată a inactivității de 34%, comparativ cu 29% în cazul bărbaților.

Această disparitate subliniază nevoia unor politici și intervenții mai specifice pentru a încuraja activitatea fizică în rândul femeilor.

Studiului, publicat în revista The Lancet Global Health, avertizează că lumea nu este pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul global de reducere a inactivității fizice cu 15% până în 2030.

"Trebuie să ne reînnoim angajamentele pentru a crește nivelul de activitate fizică și să prioritizăm acțiuni îndrăznețe, inclusiv politici întărite și finanțări crescute, pentru a inversa această tendință îngrijorătoare", a mai spus directorul OMS.

OMS recomandă adulților să efectueze cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă în fiecare săptămână. Activitățile de intensitate moderată includ mersul rapid, curățenia intensă, ciclismul la o viteză moderată sau badmintonul.

Pe de altă parte, activitățile de intensitate viguroasă cuprind drumețiile, alergatul, săpatul sau participarea la jocuri sportive precum fotbalul sau tenisul.

Inactivitatea fizică este definită de OMS ca neîndeplinirea acestor recomandări săptămânale.

Dr. Rudiger Krech, directorul departamentului de promovare a sănătății din cadrul OMS, a avertizat: "Inactivitatea fizică este o amenințare tăcută pentru sănătatea globală, contribuind semnificativ la povara bolilor cronice".

Studiul a analizat date din 163 de țări și teritorii, relevând că persoanele de peste 60 de ani sunt mai puțin active decât cele mai tinere.

Deși țările occidentale cu venituri ridicate par să reducă încet rata de inactivitate, acestea sunt încă departe de atingerea țintei stabilite de Adunarea Mondială a Sănătății, de reducere a inactivității fizice cu 15% între 2010 și 2030.

Dr. Panagiota Mitrou, director de cercetare, politici și inovație la World Cancer Research Fund, a subliniat importanța urgentării măsurilor: "Acest raport oportun este un apel la trezire pentru lume, indicând că trebuie făcut mai mult pentru a încuraja oamenii să fie mai activi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel